Gotovo še pomnite otroštvo in vonj nedeljskega kosila, na katerega sta vašo družino povabila babica ter dedek, kdor je imel srečo celo prababica in pradedek. Takrat je cela hiša nedvomno omamno dišala po dobrotah, ki sestavljajo klasično slovensko kosilo: goveji juhi, praženem krompirju, domači pečenki in solati ter jabolčnem zavitku.

Najbrž se vam ob tem na plano prikradejo tudi trenutki, ko je babica, vsa zasopla od priprave kosila, ki se ji je posvečala že od zgodnjega jutra, pritekla na vaš klic, s katerim ste razparali sproščeno nedeljsko vzdušje zaradi odrgnjenega kolena. Ljubeče vas je objela, vas potolažila in vam zaupala, da bo kmalu še vse dobro, ob tem pa vam oskrbela rano s pripravki iz domače lekarne.

V otroštvu ste bili zato trdno prepričani, da se nedeljsko kosilo kuha najmanj pol dneva, da se prosti čas preživlja na vrtu in da so odrasli polni energije ter vedno nasmejani. In predvsem, da imajo obilo časa, vsaj za vas.

A zdaj, ko ste tudi sami odrasli, opažate, da o vrtu ne morete niti razmišljati, da večji del svojih dni preživite zaprti v pisarni in da za kuhanje nedeljskega kosila ni energije, medtem ko je domača lekarna le še prijeten spomin na neke druge čase.

Način življenja dveh generacij se skoraj ne bi mogel bolj razlikovati. Če so vaši stari starši, ki so večinoma opravljali fizična dela, imeli v prostem času obilo energije, je vi komaj premorete za najnujnejše delovne obveznosti.

Kje se je torej zalomilo?

Pomanjkanje energije je posledica kopičenja strupov

Utrujenost, ki jo danes čuti večina ljudi, ni le plod domišljije, saj raziskave dokazujejo, da sodoben človek premore veliko manj energije od predhodnih generacij. Eden od razlogov za to je brez dvoma drugačen, sedeči način življenja.

Verjetno tudi sami za razliko od starih staršev svojih dni ne preživljate več na svežem zraku, temveč znotraj štirih sten, fizično delo pa ste v veliki meri zamenjali z umskim. In ker se misli zvečer le težko umirijo, imate nemalokrat težave s spanjem, kar vodi v še večjo pomanjkanje moči.

Poleg tega sta industrializacija in povečan promet okrepila onesnaženost zraka. Škodljivi mikrodelci se tako ne nahajajo le v ozračju, temveč se nalagajo v najbolj skrite dele vašega telesa, medtem ko številne zaužijete tudi s (predelano) hrano.

Moja lekarna je tu, da vam pomaga ozavestiti počutje in vam svetuje, kako na naraven način vzpostaviti ravnovesje. Kajti, če govorimo o strupih, se ti z leti kopičijo v notranjih organih in lahko, v kolikor ne poskrbite pravočasno za njihovo izločanje, povzročijo resne zdravstvene težave.

Med najpogostejše vire strupov sodijo: nikotin, kofein, alkohol, sladkor, nasičene in druge slabe maščobe, težke kovine, kemične snovi ter seveda stres. Kar pa ne pomeni, da se morate vsemu naštetemu v celoti odreči, čeprav je vsekakor zaželeno, da njihovo količino zmanjšate na minimum. Pomembno pa je predvsem, da telo razstrupite. Pravočasno in pravilno.

Pravilo št. 1: Razstrupljanje bo učinkovitejše, če boste telesu ponudili pomoč

Človeško telo je samo sebi najboljši zdravnik in lekarna hkrati, saj ima neverjetno sposobnost samozdravljenja. Vsak dan obnovi milijone celic, a so za razstrupljanje ključna jetra, ki spremenijo kemično zgradbo strupov, zaradi česar jih lahko ledvice in tanko črevo sploh izločita iz telesa. Vendar stres delovanje jeter (in tudi drugih organov) zavira, kar vodi v slab imunski sistem, debelost, artritis, izčrpanost in številna druga obolenja.

Da bi se vsem njim izognili, vam svetujemo zdrave prehranske navade, redno telesno aktivnost, ravnovesje med delovnimi obveznostmi in prostim časom ter zadostno količino kakovostnega spanca. Poleg tega bo razstrupljanje telesa učinkovitejše, če si boste pomagali s prehranskimi dopolnili, saj telo po naravni poti prav zaradi manj časa, preživetega na prostem, ne prejme zadostne količine vitaminov in mineralov.

Moja lekarna svetuje: uporabite naravna prehranska dopolnila

V spletni lekarni Moja lekarna najdete številne naravne izdelke za razstrupljanje, med njimi znamke Biostile, in sicer v obliki kapsul, tablet, raztopine, čaja ali soka. Še posebej učinkovit je denimo čaj Biostile Detox Tea, ki pospešuje delovanje jeter, pa tudi žolča, trebušne slinavke in ledvic ter obenem skrbi za boljše počutje in imunski ter prebavni sistem.

Poleg tega vam priporočamo uporabo dopolnil v obliki kapsul, kakršna so Biostile Liver Protect Complet in Hepafar Forte Sensilab, ali dobro poznane tablete Algea. Slednje je povsem naravno prehransko dopolnilo, pripravljeno iz enoceličnih sladkovodnih mikroalg, namenjeno razstrupljanju in spodbujanju samočiščenja prebavnega trakta.

Navkljub temu pa za eno najučinkovitejših razstrupljevalnih snovi velja zeolit. Gre za kamnine naravnih mineralov iz vulkanskega pepela, glinice in silicijevega dioksida, ki strupe iz telesa izločijo v štiriindvajsetih urah, saj nase vežejo težke kovine (svinec, živo srebro, cezij, kadmij) še preden te zaidejo v kri.

Več o zeolitu si lahko preberete v enem od prejšnjih člankov Zeolit – kamen življenja!.

V spodnji tabeli pa navajamo sestavine in učinkovine izbranih treh izdelkov, namenjenih razstrupljanju.

Razstrupljevalna prehranska dopolnila

 

Hepafar Forte Sensilab Biostile Liver Protect Complet Algea tablete
 
pegasti badelj: razstruplja jetra vitamin D: uravnava kalcij v krvnem obtoku beta karoten: proizvaja vitamin A
črni poper: izboljša delovanje rastlin vitamina B6 in B12: presnavljata glikogen in beljakovine, sproščata energijo med presnovo nutrientov ter skrbita za delovanje živčnega sistema vitamini B1, B2, B6 ter predvsem B12: skrbi za zdravo živčevje in izboljšuje kri
artičoka: poveča delovanje dopolnila folat: pripomore k sintezi aminokislin in nastajanju krvi folna kislina: pomembna je za DNK sintezo
vitamin E: deluje antioksidantno holin: spodbuja delovanje jeter in skrbi za presnovo maščobnih kislih niacin: prispeva k sproščanju energije pri presnovi ter delovanju živčnega sistema
fosfolipidi: skrbijo za boljšo absorbacijo in biološko delovanje / pantotenska kislina: pomaga pri presnovi

 

Pravilo št. 2: Razstrupljanje telesa naj bo vaša primarna skrb za zdravje

Ne le pomanjkanje energije in utrujenost, tudi slaba prebava, pekoč občutek pri uriniranju, tiščanje v želodcu, slab zadah, glavoboli ter drugi simptomi lahko kažejo na povečano količino strupov v telesu.

Zato velja splošno priporočilo, da je intenzivnejši program razstrupljanja vredno izvesti vsaj enkrat letno. To lahko storite s posebno, prilagojeno dieto ali postom, v vsakem primeru pa je treba upoštevati, da je razstrupljanje učinkovito le v kolikor v telo vnesete zadostno količino vode.

Predlagamo vam, da se o načinu razstrupljanja predhodno posvetujete z ekipo strokovnjakov Moje lekarne ali osebnim zdravnikom.

Moja lekarna svetuje: za razstrupljanje telesa si vzemite čas

Omenili smo že, da stres vpliva na kopičenje strupov v telesu, zato naj razstrupljanje ne bo še ena obveznost v nizu številnih. Zanj si vzemite čas.

Poleg rednega uživanja prehranskih dopolnil, ki bodo izločanje strupov pospešila, se posvetite pripravi zdravih, polnovrednih obrokov in vanje vključite naslednja živila: rdečo peso, ohrovt, špinačo, jabolka, česen, kivi, suhe slive, cvetačo, morsko rastlinje, avokado ter zelje.

Še pomembneje pa je, da si vzamete čas zase in vsaj en dan v tednu preživite sproščeno, ob dejavnostih ter ljudeh, ki jih čutite blizu.

Razstrupljanje telesa je vsekakor del osnovne skrbi za zdravje. Zato mu namenite pozornost in spoznajte njegove pozitivne učinke, med katere sodijo okrepljen imunski sistem, izboljšan spanec, hormonsko ravnovesje, izostanek kroničnih vnetij, urejena prebava in upočasnjen proces staranja.

Poleg naštetega bo manjša količina strupov v telesu povečala absorbcijo hranilnih snovi, zaradi česar boste znova polni energije in navdušenja nad življenjem.

V Moji lekarni smo vam na voljo za vsa vprašanje glede prehranskih dopolnil in razstrupljanja telesa. Zavedamo se namreč, da vsako telo zahteva prilagojen razstrupljevalni program. Dosegljivi smo na telefonski številki 040 474 672 in elektronskem naslovu info@moja-lekarna.com.

V Moji lekarni smo vam na voljo za vsa vprašanje glede prehranskih dopolnil in razstrupljanja telesa. Zavedamo se namreč, da vsako telo zahteva prilagojen razstrupljevalni program. Naši vrhunski svetovalci iz različnih področij razstrupljanja telesa in prehranskih dopolnil vam bodo pomagali najti pravi način za učinkovito razstrupitev:

  • Lukanc Maja, magistra farmacije
  • Lukanc Tanja, magistra farmacije
  • Tatiana Makarova dr. med.
  • Tejka Novšak, zdravstvena tehnica
  • Miša Komar Žiberna univ.dipl.biol.
  • Petronio Isabel, magistra farmacije
  • Monika Kozjek, medicinska sestra
  • Romana Fantur Mijić, diplomirana dietetičarka
  • Mojca Slodej Kušlan, magistra farmacije,
  • Zdravko Plečnik, magister farmacije,
  • Andreja Kolarič, farmacevtski tehnik,
  • Živa Kukman, magistra farmacije,.

Dosegljivi smo na telefonski številki 040 474 672 in elektronskem naslovu info@moja-lekarna.com.

Avtorica članka: Maja Lukanc, mag.farm.

Literatura

  1. Gaiam – 10 WAYS TO DETOXIFY YOUR BODY NATURALLY: https://www.gaiam.com/blogs/discover/10-ways-to-detoxify-your-body 
  2. Healthline – Full Body Detox: 9 Ways to Rejuvenate Your Body: https://www.healthline.com/nutrition/how-to-detox-your-body
  3. MedicalNewsToday – What is a full body detox, and do they work?: https://www.medicalnewstoday.com/articles/full-body-detox

Narayana Health – DETOX FOODS : DETOXIFICATION IS AN ESSENTIAL PART OF OPTIMAL HEALTH: https://www.narayanahealth.org/blog/detox-foods-detoxification-is-an-essential-part-of-optimal-health/

Komentarji