Karies je dandanes najpogostejši vzrok za obisk zobozdravnika, saj se z njim sooča kar dve tretjini otrok in večina odraslih. Preverite, kaj natančno je karies in kako ga zdravimo.

Karies je znan tudi kot zobna gniloba in velja za izjemno agresivno bolezen zob. Če ga ne zdravimo pravočasno, lahko sčasoma povzroči uničenje celotnega zoba, zato je nujno, da čim prej prepoznamo njegove simptome in poiščemo strokovno obravnavo pri zobozdravniku.

Vzroki za nastanek kariesa

Če želimo karies uspešno zdraviti, potem je potrebno razumeti, kaj ga povzroča. Vzrokov za nastanek kariesa je več, zato je prav, da se z njimi temeljito seznanimo:

  • Karies povzročajo mikroorganizmi oziroma bakterije, ki so sicer naravni del naše ustne flore. Nekatere od njih proizvajajo kisline, ki napadejo zobno sklenino, čemur pravimo tudi demineralizacija sklenine.
  • Tveganje za pojav karies povečuje tudi prehrana, bogata s sladkorji in kislinami, kot so na primer sladkarije, sladke pijače, bonboni in podobno.
  • Karies lahko povzroča tudi slaba ustna higiena. Neustrezno čiščenje zob in dlesni omogoči razmnoževanje bakterij in tvorbo zobnih oblog. Dodatna težava pa je tudizobni kamen, ki dodatno oteži čiščenje, kar vodi do kariesa in bolezni dlesni.

Kako prepoznati karies?

Karies najlažje prepoznate po belih lisah na zobeh. To je prvi znak demineralizacije sklenine, ki nakazuje začetek zobne gnilobe. Sprva je karies neboleč, sčasoma pa se pojavi tudi občutljivost na hladno, sladko in kislo.

Če je karies napredoval, potem je prvi znak spremenjena barva sklenine, ki postane temna in rjavkasta, prav tako pa lahko na zobeh opazite tudi luknje ali vidne poškodbe. Ob napredovani obliki kariesa lahko občutite tudi bolečino ob ugrizu, kar pomeni, da je lahko prizadet že globlji del zoba.

 

Vector illustration of tooth decay. Four stages of dental caries.

Če opazite konstanten slab zadah, ki ne izgine kljub rednemu ščetkanju, potem je to lahko resen znak za zobno gnilobo ali druge ustne infekcije.

V primeru, da opazite katerega koli od zgoraj omenjenih simptomov, nemudoma obiščite zobozdravnika. Tako boste preprečili nadaljnje poškodbe zoba in potrebo po bolj invazivnih posegih.

Proces razvoja kariesa

Zaradi trde zobne sklenine je proces razpadanja zobne sklenine sprva zelo počasen. Ko pa karies preide v dentinsko plast, se propadanje nadaljuje zelo hitro in karies kmalu pride do pulpe v sredini zoba. Celoten proces lahko traja mesece ali celo leta in poteka v več stopnjah:

  • Začetna demineralizacija:V tej fazi kisline, ki jih proizvajajo bakterije in sladkorjev v naši prehrani, začnejo raztapljati minerale v zobni sklenini. To vodi v izgubo trdite in gostote sklenine, zato se na zobu pojavijo bele lise.
  • Napredovanje v dentin:Zobna sklenina postane tako tanka, da kisline in bakterije začnejo napadati dentin, plast zoba, ki leži pod sklenino. Karies se v začne tu širiti še hitreje.
  • Oblikovanje votline:Ko začne karies prodirati še globlje v dentin, se pojavi v zobu luknja. Na tej stopnji lahko občutite bolečino ob žvečenju ter občutljivost na hladno ali vroče.
  • Vpliv na pulpo:To je skrajni las, da začnete zdraviti karies, saj v nasprotnem primeru karies napreduje vse do zobne pulpe, ki vsebuje živce in krvne žile. To se kaže kot huda bolečina in v večini primerih je potrebno koreninsko zdravljenje.
  • Absces in izguba zoba:Na zadnji stopnji lahko vnetje pulpe povzroči nastanek abscesa, skupke gnoja na korenu zoba. To zahteva takojšnje zdravljenje, v nasprotnem primeru sledi izguba zoba.

Zdravljenje kariesa

Vedno, ko je proces razvoja kariesa tako daleč, da vas začne boleti zob, je potreben zobozdravniški poseg. Zobozdravnik odstrani zmehčano zobno tkivo in bakterije, ker pa se minerali dentina in sklenine ne obnavljajo, jih je potrebno nadomestiti z umetnim materialom, in sicer z zalivko oziroma plombo.

Plomba vašemu zobu povrne njegovo obliko in funkcionalnost, hkrati pa prepreči napredovanje kariesa. Včasih je za izdelavo plomb prevladoval amalgam, sedaj pa so na voljo veliko boljši beli kompozitni materiali oziroma bele zalivke.

Nezdravljen karies pogosto pripelje do vnetja in odmrtja zobnega živca ter nastanek granuloma. Ta pa lahko ogrozi zdravje celotnega organizma.

Kako lahko preprečite karies?

Vsem je jasno, da lahko karies preprečite z dobro ustno higieno, s katero odstranite obloge, ki so gojišče bakterij. Dobra ustna higiena vključuje redno ščetkanje zob, redno čiščenje medzobnih prostorov in uporaba zobne nitke in ustnih vod.

Karies pa lahko preprečite tudi z izbiro ustrezne hrane. S tega vidika se je potrebno izogibati sladkorju, sladkarijam, enostavnim ogljikovim hidratom, sladkim pijačam, mehki in lepljivi hrani ter žvečilnim gumijem s sladkorjem.

Redni zobozdravstveni pregledi so, poleg ustrezne ustne higiene in prehrane, ključ do preprečevanja pojava kariesa. Vlaganje v preventivo se vam bo zagotovo obrestovalo!

 

Komentarji