Si predstavljate, da bi lahko naredili repliko katerega koli predmeta bi želeli? To je možno s 3D tiskalniki, ki lahko iz plastike in podobnih materialov naredijo kopijo različnih izdelkov. 3D tiskalnikov je v zadnjih letih postalo več različnih vrst in oblik, od tega pa je odvisno tudi, kakšne predmete lahko tiskate.

 

A ker gre za napravo, ki ni ravno cenovno ugodna (čeprav se cene v zadnjem času vseeno nižajo), si je pred nakupom potrebno postaviti nekaj vprašanj:

–   Za kaj bi potrebovali 3D tiskalnik?

–   Koliko denarja ste pripravljeni odšteti zanj?

–   Kakšne materiale bi z njim tiskali?

 

Najbolj primerno vprašanje, ki se pojavlja, pa je, kaj sploh je 3D tiskalnik.

3D tiskalniki – naprava za tiskanje tridimenzionalnih predmetov

3D tiskalniki so naprave za tridimenzionalno tiskanje predmetov. Za tisk se lahko uporabljajo materiali, kot so guma, plastika, papir, poliuterenski materiali, kovine in podobno. Kateri material boste uporabili, je odvisno tako od zmogljivosti kot tipa 3D printerja. Pri tiskalnih nižjega cenovnega razreda je najbolj pogost nanos topljenega polimera skozi majhno šobo. To so ponavadi tiskalniki za vsakdanjo oz. domačo uporabo. Obstajajo pa tudi industrijski tiskalniki, ki so narejeni tako, da vzdržijo pogoje industrije, kot sta neprestano delovanje in vplivi okolja. Pri teh sta ponavadi materiala za uporabo kovina in guma.

 

Prednosti 3D tiskalnikov

Prednosti 3D printerjev je kar nekaj ena izmed glavnih je, da so izredno primerni za izdelavo prototipov. To pomeni, da z njimi zelo na hitro oblikujete in natisnete predmete. Poleg tega 3D tiskanje tudi dopolnjuje druge tehnologije, saj z njim lahko ustvarite gibljive objekte

– tako pridobite pri porabi materiala, teži objekta in njegovem namenu. Sami lahko tudi določite, koliko naj bo objekt zapolnjen. Glavna prednost 3D tiskalnikov pa je nenehen napredek, saj lahko s svojimi idejami brezmejno preizkušate, kaj vse se da z njimi ustvariti.

 

Na kaj morate biti pozorni?

Če 3D printer kupujete za domačo uporabo, potem potrebujete preprost tiskalnik, za katerega boste odšteli precej manj denarja kot za profesionalne 3D printerje. V primeru, da tiskalnike kupujete za podjetje, pa bodo najbolj primerni profesionalni 3D tiskalniki. Če želite 3D tiskalnik, s katerim boste svoje divje ideje pretvorili v realnost pa vam priporočamo FDM 3D tiskalnike, ki so najbolj razširjeni na trgu, cenovno ugodni in tudi enostavni za uporabo.

Kaj so FDM tiskalniki?

–   Delujejo tako, da filament po plasteh odlaga na površino in tako ustvarja 3D objekt.

–   Materiali za uporabo so termoplastični polimeri.

–   Med tiskanjem se filament dozira skozi vroč ekstruder, kjer se stopi oz. zmehča.

 

Za 3D tiskanje primerni PLA filamenti

Ponudnik 3D printerjev Azurefilm.si se poslužuje tudi PLA filamentov. PLA znan tudi kot polilaktična kislina, je biološko razgradljiv material, ki ga lahko pridobite iz naravnih surovin in obnovljivih virov. PLA filamenti podjetja Azurefilm.si so vsestranski, obenem pa tudi izjemno enostavni za tiskanje z materiali. PLA filamenti se najbolj pogosto uporabljajo za čim hitrejšo izdelavo prototipov in tiskanje bolj estetskih odtisov z nizko obrabo.

Za široko izbiro profesionalnih, FDM 3D tiskalnikov ali pla filamentov obiščite azurefilm.si, kjer boste našli široko ponudbo izdelkov.

Komentarji