Mini serija Černobil, katero je ustvaril HBO je od 5. junija 2019 najvišje ocenjena serija na IMDB-jevi lestvici. Četudi morda vse v seriji ni res, se lahko strinjamo, da so pri HBO-ju ustvarili eno izmed najboljših serij. V uredništvu smo preverili, ali se je vse, kar se dogaja v mini seriji, tudi zares zgodilo. Če si serije še niste ogledali, ne berite naprej.

Ulana Khomyuk ne obstaja in Dyatlov ni bil tako slab

Ulana Khomyuk ni bila prava oseba. Ob koncu 5. epizode je bila prikazana slika, na kateri je bil avtobus poln ljudi. Lik Ulane Khomyuk je nastal, da bi jih vse predstavil in spoštoval njihovo predanost ter služenje resnici in človeštvu. Glede na serijo je bil »zločinec« namestnik glavnega inženirja Anatolij Dyatlov. On je bil tisti, ki je vztrajal, da se test sposobnosti turbine za dobavo električne energije hladilnim črpalkam v primeru izpada električne energije kljub nestabilnosti v jedru nadaljuje. Kljub temu so znanstvetniki sklenili, da slaba kakovost operativnih postopkov in navodil ter njihovi nasprotujoči si znaki povzročajo veliko breme za operaterje vključno z glavnim inženirjem. Ne glede na to je bil Dyatlov skupaj z direktorjem obrata Bryukhanom in glavnim inženirjem Fominom obsojen na 10 let dela v taborišču zaradi »grobih kršitev varnostnih predpisov«.

Legasova ni bilo na sojenju

Valerij Legasov ni pričal na sojenju Bryukhanovu, Fominu in Dyatlovu – svoje dokaze je dejansko predstavil drugič. Scenarist je spretno razkril, kako je Legasov predstavil zapletene razloge za eksplozijo reaktorja z vizualnim pripomočkom – nizom ploščic. Vsaka ploščica prikazuje stanje jedra, Legasov pa jih uravnava na stojalu, na eni strani modre, na drugi pa oranžne ploščice. To uravnoteženje je dejansko podobno ravnotežju v jedrskem reaktorju. Z vsemi oranžnimi ploščicami na eni strani stojala je bilo neizogibno, da bo prišlo do nestabilnosti v jedru.

Trije heroji

Mini serija se ni ukvarjala s končno usodo treh moških, ki so se prostovoljno javili iti v klet pod reaktorjem št. 4 in sprostiti več milijonov litrov vode, ki je bila v nadaljevanju uporabljena za hlajenje reaktorja. Če bi se jedro reaktorja stopilo, bi prišlo do katastrofe. Strokovnjaki so v svojih študijah sklepali, da bi eksplozija uničila preostale reaktorje, onesnažila vodo, katero je uporabljalo 30 milijonov ljudi itd.

V eni izmed študij je bilo zapisano, da bi zaradi eksplozije bila Ukrajina ter dela Evrope in Rusije neprimerna za bivanje naslednjih 500.000 let. Da se to ne bi zgodilo, so se Aleksej Ananenko, Valerij Bespalov in Boris Baranov prostovoljno odločili za prečkanje radioaktivne vode do ventilov, kateri bi sprostili vodo in preprečili eksplozijo. Številni viri so trdili, da je trojica kmalo po junaškem dejanju umrla, pravzaprav pa je Baranov umrl leta 2005, Ananeko in Bespalov pa še živita.

J. R.

Komentarji