Ljudje smo bitja navad. Glede na raziskave je skoraj polovica našega vedenja na osnovi navad. Žal slabe navade ogrožajo naše zdravje in srečo. Da spremenite svoje navade, potrebujete močno voljo in dovolj časa. Začetek leta predstavlja nov zagon, s katerim želijo ljudje svoje življenje obrniti na bolje. K lažjemu dosegu zastavljenih ciljev vam bodo pomagali naslednji nasveti.

Prednostno postavite svoje cilje

Pogosto se zgodi, da si z novoletnimi zaobljubami postavimo preveč ambiciozen načrt. Najbolje si je prednostno postaviti cilje, saj je količina motivacije omejena. Dober pristop so majhne, postopne spremembe vaših navad. Primer slabo zastavljenega cilja je prestroga dieta, za katero je potrebno zelo veliko volje.

Spremenite svoje rutine

Navade so vpete v rutine. Moteče rutine nas lahko spodbudijo k sprejemanju novih navad. Večji življenjski dogodki, kot so menjava službe, selitev hiše ali rojstvo otroka, spodbudijo nove navade, saj smo se prisiljeni prilagoditi novim okoliščinam. Kljub temu da lahko rutine povečajo vašo produktivnost in naredijo vašo družbeno življenje bolj stabilno, jih je treba izbrati previdno.

Spremljajte svoje vedenje

Nadzor vedenja je zelo učinkovita strategija za spopadanje z močnimi navadami. S tem nadzorom ljudje aktivno spremljajo svoje cilje in uravnavajo svoje vedenje kot odziv na različne situacije. Ena izmed analiz je pokazala, da je samonadzor vedenja najboljša izmed 26 različnih taktik, ki so bile uporabljene za spodbujanje zdrave prehrane in gibanja.

Predstavljajte si svoj bodoči jaz

Ljudje težimo k temu, da smo za težke odločitve nagrajeni v tistem trenutku in ne kasneje. Ta problem lahko rešimo tako, da določene odločitve opravimo vnaprej. Primer tega je neposredna obremenitev varčevalnega računa, pri tem gre za enkratno odločitev. V nasprotju s tem so odločitve o prehrani problematične zaradi njihove velike pogostosti.

Postavite cilje in roke

Postavljanje ciljev in rokov nam pomaga spremeniti vedenje in oblikovati nove navade. Drug način za povečanje motivacije je deljenje ciljev z drugimi. Cilje lahko delite na družbenih omrežjih, vaši prijatelji pa bodo tako lahko spremljali vaš napredek.

Vir: IFLS

J. R.

Komentarji