Je res, da jajca zvišujejo holesterol? V tem članku vam bomo razložili vse kar morate vedeti o pogostem uživanju jajc!

Ste eden tistih, ki vsak dan jedo jajca za zajtrk? Strokovnjaki že leta razpravljajo o tem, ali je uživanje jajc dobro ali slabo za vaše zdravje. Očitno bi bil odgovor lahko odvisen od tega, koliko jih zaužijemo po količini.

Po raziskavi, objavljeni v European Journal of Nutrition, ki jo je vodil Raúl Zamora z Inštituta za biomedicinske raziskave Bellvitge, uživanje do enega jajca na dan (ali sedem jajc na teden) nima negativnih učinkov na zdravje.

Uravnoteženo v maščobah
Portal Hola Doctor navaja, da ima jajce 70 kalorij in 5 gramov maščobe. Razmerje med nenasičenimi maščobnimi kislinami (ki ščitijo pred boleznimi srca) in nasičenimi maščobnimi kislinami (ki povečujejo tveganje za te bolezni) je zdravo, zato ga je priporočljivo zaužiti.

Prava mera
“V povprečju uživanje 1 jajca na dan ne poveča tveganja za bolezni srca, zato v svoj izbor hrane v tednu vključite jajca. Samo rumenjak vsebuje holesterol in nasičene maščobe, zato lahko pojeste toliko beljakov, kot si želite,” pravi ameriško ministrstvo za kmetijstvo (USDA).

Kako bi jih morali jesti
Tveganje za nastanek bolezni srca je lahko tesneje povezano z živili, ki so zraven jajc, kot so slanina, hrenovke ali olja z maščobami, ki se uporabljajo za njihovo cvrtje.

Zato je najbolje, da jajca jeste kuhana, poširana ali v omleti, z najmanjšo možno količino maščobe.

Komentarji