Tehnični gigant Facebook je junija napovedal vstop na trg kripto valut. Prav tako so dejali, da bodo ustanovili Calibro – podjetje za finančne storitve, ki bo “skrbnik” kripto valute libra. Digitalna denarnica Calibra bo na voljo v Messenger-ju, WhatsApp-u in kot samostojna aplikacija, ki naj bi se predstavila naslednje leto. Facebook upa, da bo pošiljanje denarja tako enostavno kot pošiljanje fotografije.

Po mnenju člana Evropske centralne banke (ECB) Yves Mersch bo široko sprejetje Facebookove kripto valute libra ogrozilo denarno politiko v EU. Mersch je pred nekaj dnevi dejal, da je sicer odvisno od stopnje sprejetja, vendar lahko libra zmanjša nadzor ECB-ja nad evrom in poslabša mehanizem prenosa denarne politike. Ta kripto valuta bi lahko z zmanjšanjem povpraševanja po denarni valuti zmanjšala njeno mednarodno vlogo. Skrb vzbujajoč je centraliziran značaj libre. Nadzor nad valuto ne bo imela banka, temveč mednarodna korporacija in njeni delničarji. Zaradi tega se pojavlja vprašanje zaupanja, saj valuta ne bo podprta s strani centralne banke.

Libro bo predstavilo isto podjetje, ki se je zaradi ravnanja z osebnimi podatki na njihovih družbenih omrežjih moralo zagovarjati pred oblastmi v ZDA in EU. Zaradi neodgovornega ravnanja z osebnimi podatki uporabnikov so bila ogrožena demokratična načela. Predstavnik ECB-ja je pozval EU, naj prevzame libro v svojo pristojnost in jo regulira. Hkrati je pozval Evropejce, naj ne nasedajo obljubam Facebooka ter ne opuščajo varnih in trdno vzpostavljenih plačilnih sredstev. O lansiranju nove kripto valute libra so zaskrbljeni v mnogo državah, vključno z Indijo in Kitajsko, poleg njih pa je skeptična tudi skupnost, ki se ukvarja s kripto valutami.

J. R.

Vir: rt.com

Komentarji