Bolečine v mišicah so pogosta težava, s katero se srečujejo številni ljudje, še posebej po intenzivni telesni aktivnosti ali nenadnih premikih. Ta neprijeten občutek lahko omeji naše gibanje in vpliva na naše vsakodnevne dejavnosti. Vendar pa obstajajo različni načini, kako lajšati in preprečevati bolečine v mišicah ter kako pospešiti njihovo okrevanje.

Bržkone ga ni človeka, ki ga ne bi vsaj občasno pestile bolečine v mišicah. Gre za precej pogost, nespecifičen sindrom, ki se skupaj z utrujenostjo pojavlja v povezavi z najrazličnejšimi zdravstvenimi stanji, katerih skupni imenovalec je pomanjkanje energije, kar vpliva na prav vse ravni življenja.

Bolečine v mišicah, ki zaradi nenadnega nastopa v večini primerov presenetijo, toliko bolj, če te niso posledica pretirane telesne dejavnosti, povsem vsakdanja opravila preobrazijo v obremenilna dejanja, zaradi česar ima posameznik potrebo po daljšem počitku in umiku iz vrveža obveznosti.

Za razliko od pretirane telesne aktivnosti bolečine v mišicah kot izraz akutnega stanja trajajo precej dlje, od nekaj dni do več tednov, medtem ko tiste, ki izhajajo iz resnejših bolezni pacienta spremljajo nekaj mesecev ali kar let.

Njihovo trajanje se torej razlikuje od posameznika do posameznika in je odvisno od vzroka nastopa, a se svetujejo redno pitje primerne količine tekočine, stalna telesna aktivnost, zadosten počitek, kakovosten spanec, prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin, vitaminov ter mineralov in, po potrebi, fizioterapija. Raziskave denimo kažejo, in strokovnjaki v kliniki Medicofit njihove rezultate potrjujejo, da prav fizioterapija sodi med ključne dejavnike pri obvladovanju utrujenosti, saj zmanjšuje bolečine v mišicah, izboljšuje gibalne funkcije ter povečuje gibljivost in fleksibilnost celotnega telesa.

Vzroki za bolečine v mišicah

Bolečine v mišicah lahko nastopijo iz povsem vsakdanjih razlogov, med katere štejemo pretirano telesno aktivnost ali njeno pomanjkanje, sindrom kronične utrujenosti in staranje, lahko pa so tudi posledica precej resnejših zdravstvenih stanj, ki zahtevajo prilagojeno medicinsko obravnavo.

Med te sodijo:

Fibromialgija

Fibromialgija, kompleksen sindrom kroničnih, razširjenih bolečin v mišicah in sklepih, ob katerih se pojavljajo utrujenost, prebavne težave, težave s spanjem ter spremembe v razpoloženju. Gre za posledico centralne senzibilizacije oziroma disfunkcije za zaznavo, prenos in obdelavo odgovornih bolečinskih nevrotransmiterjev.

Diagnozo te kronične bolezni je možno postaviti, če pacient o neprekinjenih bolečinah v mišicah poroča vsaj tri mesece, in sicer v vseh kvadrantih telesa, kar izkazujejo sprožilci bolečine v vsaj enajstih bolečinskih točkah od skupno osemnajstih.

Bolezen pogosto izvira v čustvenih ali fizičnih travmah in je povezana z imunskimi, genetskimi, psihosocialnimi ter vnetnimi dejavniki.

Miopatije – vnetne bolezni mišic

Miopatije se pojavljajo v obliki različnih simptomov, povezanih z njihovim izvorom.

Revmatična polimialgija kot avtoimunska bolezen za primer povzroči bolečine v mišicah, s poudarkom na bolečinah v stegnih, vratu, ramenih in kolkih, prizadetost veznih tkiv, utrujenost ter splošno nelagodje. Miopatije povzročijo utrujenost, oslabelost, vnetja in bolečine v mišicah, miozitisi pa poleg utrujenosti ter bolečih mišic vnetje teh, kar je posledica bodisi avtoimunske reakcije bodisi okužbe.

Artritis

Artritis, vnetna bolezen sklepov, v povezavi s katero nastopijo utrujenost in bolečine v mišicah, ob težnji po zaščiti telesa pred novimi poškodbami povzroči otrditev mišic okoli vnetih sklepov ter omejeno gibljivost.

Multipla skleroza

Multipla skleroza, nevrološka kronična bolezen, prizadane centralni živčni sistem in se zdravi glede na stopnjo bolečin v mišicah ter vzrokov nastanka. Spastičnost pripelje do povečane mišične napetosti, bolečih mišic, krčev in gibalnih težav, bolečine, ki nastopijo kot motnje občutljivosti, pa se povezujejo z mravljinčenjem, mišično otrplostjo ter s pekočo bolečino.

Pogosti manj resni vzroki za utrujenost in bolečine v mišicah

Pri pretirani telesni aktivnosti se bolečine v mišicah pojavijo zaradi mikropoškodb mišičnih vlaken, kar sproži vnetni odziv telesa, zaradi katerega pacient čuti bolečino in izrazito utrujenost. Obema se je z ustrezno telesno pripravo pred vadbo, postopnim povečevanjem intenzivnosti vadbe in primerni negi telesa, predvsem mišic, po vadbi mogoče izogniti ter v dobršni meri zmanjšati tveganje za njun nastanek.

Nasprotno bolečine v mišicah, do katerih pripelje najpogostejši vzrok – pomanjkanje telesne aktivnosti , povezane z dandanes prevladujočim sedečim načinom življenja, nastanejo, ker nezadostna mera gibanja del mišičnih vlaken nadomesti z maščobo.

Mišice iz tega razloga postanejo ohlapnejše in oslabljene, saj je vlaken manj ter se niso zmožna krčiti v zadostni meri, četudi ta ohranijo svojo moč, kar vodi k naporu tudi pri opravljanju lahkotnejših opravil.

Za najboljši ukrep v povezavi z nezadostno telesno aktivnostjo, ki povzroča utrujenost in bolečine v mišicah, velja reden, individualno prilagojen vadbeni režim, s pomočjo katerega posameznik postopoma pridobi starosti primerno mišično moč.

Povsem naravno je, da s starostjo mišice slabijo (izgubijo moč in maso) in da se sposobnost telesne obnove ter okrevanja po poškodbah z leti nekoliko upočasni. Večina nas zato v zreli starosti določenih naporov ni (več) zmožna opraviti, natanko to pa je tudi razlog, zaradi katerega športniki največjo zmogljivost dosegajo v dvajsetih in tridesetih letih. Izjema so maratonci, kajti toleranca mišic na podaljšano dejavnost v primerjavi z intenzivno kratkotrajno dejavnostjo ostaja visoka precej dlje časa.

Neodvisno od tega je gradnja mišic mogoča v vseh starostnih obdobjih, fizioterapija in kinezioterapija pa na splošno povečujeta moč ter ohranjata mišično ravnovesje.

Ob naštetem so bolečine v mišicah lahko posledica precej slabo razumljenega in raziskanega sindroma kronične utrujenosti, ki po ocenah nastopi ob virusnih okužbah (med njimi infekcijske mononukleoze ali gripe).

Mišice v tem primeru niso vnete, se pa hitro utrudijo, vendar testiranja kažejo na nespremenjeno mišično moč, kar možnosti okrevanja s prilagojeno fizioterapevtsko obravnavo, kakršna v kliniki Medicofit velja za povsem ustaljeno rehabilitacijsko prakso, izjemno povečuje.

Zdravljenje bolečin v mišicah

Čeprav splošne fizioterapevtske smernice za zdravljenje bolečin v mišicah ne obstajajo, ker se zdravljenje prilagaja potrebam in zahtevam posameznega pacienta ter simptomatiki, si je stroka enotna, da je fizioterapija primarno orodje pri vzpostavljanju obvladovanja bolečin.

V kliniki Medicofit se strokovnjaki v povezavi s fibromialgijo poslužujejo predvsem:

  • aerobne vadbe, kot so hoja, tek, kolesarjenje in telovadba, saj ti izboljšajo kakovost pacientovega življenja,
  • vaj za krepitev mišic, s katerimi se poveča mišična moč, izboljša funkcionalnost in zmanjšajo bolečine v mišicah, z namenom sproščanja mišičnih napetosti in povečanja obsega gibljivosti
  • vaj za gibljivost,
  • različnih oblik miofascialnega sproščanja, ki lajša bolečine in utrujenost, ter, z istim namenom, elektrostimulacijske terapije

Tudi pri artritisu, praviloma pospremljenem z drugimi kroničnimi boleznimi (prvenstveno sladkorno boleznijo tipa 2 in visokim krvnim tlakom), fizioterapija izboljša simptomatiko in pomaga preprečevati znake drugih kroničnih bolezni.

Multipla skleroza pa zahteva kombinacijo fizioterapije in kinezioterapije, s katerima je možno spodbuditi gibanje ter posledično izboljšati gibljivost in vzpostaviti funkcionalnost, k čemer največ pripomorejo vaje za ravnotežje, vaje za koordinacijo, vaje za mišično moč, vaje za gibljivost sklepov, dihalne vaje ter aerobna vadba. Slednja bolečine v mišicah omili, izboljša srčno-žilno zmogljivost in prispeva k boljšemu splošnemu počutju.

Vse fizioterapevtske prakseso v kliniki Medicofit prilagojene individualnim sposobnostim vsakega pacienta, vzroku, ki je pripeljal do pojava bolečin v mišicah, in simptomom. Je pa vse tri bolezni treba vzporedno zdraviti z ustrezno farmakoterapijo. Tamkajšnji strokovnjaki na splošno obvladovanje bolečin v mišicah dosegajo s posluževanjem manualne terapije, sklepne mobilizacije, miofascialnega sproščanja in instrumentalne terapije, natančneje TECAR WINTECARE terapije, visokoenergijskega SUMMUS laserja, diamagnetoterapije PERISO ter visokotonske elektrostimulacije HiTOP, prav tako specialne fizioterapevtske vadbe. Prav slednja ključno prispeva k delovanju srčno-žilnega sistema, pridobitvi mišične moči, doseganju vzdržljivosti in vzpostavljanju gibljivosti.

V kolikor vas skozi daljše časovno obdobje spremljajo bolečine v mišicah se naročite na diagnostični pregled v kliniko Medicofit, kjer boste deležni temeljitega diagnostičnega pregleda, strokovne diagnostike in individualno prilagojenega fizioterapevtskega rehabilitacijskega programa.

Komentarji