Vsak ima kakšno navado, ki se ji težko odreče. Včasih se sploh ne zavedamo, kako škodljive so lahko nekatere stvari, ki jih počnemo vsakodnevno. Katere so te navade?

1. Umivanje zob po vsakem obroku

Seveda je to najlažji način, da se znebimo delčkov hrane, ki so ostali na zobeh ali med zobmi, vendar lahko prepogosto umivanje zob, zobem naredi več škode kot koristi. Naprimer, če jemo hrano ki je bolj kisla in nato ščetkamo zobe, to kislino vtremo v zobno sklenino in jo počasi uničujemo. To povzroči nastanek kariesa in skelenje.

2. Gledanje televizije pred spanjem

Marsikdo običajen večer preživi pred televizijo, računalnikom ali na pametnem telefonu. Poleg tega, da lahko zaradi nekaterih vsebin ki jih gledamo, težje zaspimo, je glavni razlog za skrb v ekranih tehnaprav. Svetloba, ki prihaja iz teh naprav namreč lahko zmeša našo notranjo uro in spremeni naš ritem. To se najbolj pokaže takrat, ko se zjutraj zbudite še bolj utrujeni kot ste šli spat.

3. Prepogosto tehtanje

Tehtanje več kot enkrat na teden je prepogosto, naša teža od dneva do dneva niha lahko tudi za 2kg. Kar je odvisno od količine popite vode, ali smo že bili na stranišču, kaj smo pojedli… Tehtajte se maksimalno enkrat na teden ob enakem času na isti tehnici, le tako boste dobili zanesljive rezultate. Prav tako pa se morate zavedati, da kilogrami ne povedo vsega. Za zdravega moškega je idealno če ima obseg okoli pasu pod 94cm, če imate obseg med 94cm in 102cm pomeni, da ste bolj podvrženi boleznim. Če pa imate obseg nad 102cm pomeni, da je vaše zdravje ekstremno ogroženo in se najverjetneje že srečujete z določenimi obolenji.

4. Nadomeščanje spanca med vikendom

Seveda vsakemu paše kakšna ura spanja dlje, ko si jo lahko privošči. Vendar nikakor ne počnite tega, saj bo vaše telo doživelo že takoj v ponedeljek, ko se boste mogli vstati prej. Primanjkljaje lahko nadoknadite že med tednom, tako, da se v posteljo odpravite 15min do pol ure prej. Med vikendi pa ne spite dlje časa kot med tednom, da ohranite svoj bioritem.

Povzeto po: svet24

L. Z.

 

Komentarji