Preteklo je 40 let odkar je Audi na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi (Geneva Motor Show) leta 1980 predstavil pogon Quattro. Pogon na vsa štiri kolesa je kmalu postal pravi hit, saj se je na cestnih in reli dirkah izkazal s svojimi zmogljivostmi. Audi to obletnico praznuje s posebno izdajo TT RS.

Ta obletnica se imenuje “40 years of Quattro” in bo marsikoga spomnila na slavo v prvih dnevih relija. TT RS je alpsko bele barve z rdečo, sivo in črno nalepko, ki spominja na Audi Sport Quattro S1, ki je leta 1987 zmagal na slavni dirki Pikes Peak. Avto ima 20-palčne pnevmatike in presenetljivo rdeče zavorne čeljusti. Avtomobil lahko ponudi veliko več kot svojo impresivno vizualno podobo in potrdi Audijevo bogato zgodovino.

Audi TT RS 40 years of Quattro v veliki meri ustreza pričakovanjem glede moči. Podobno kot TT RS iz linijskega 5-valjnega turbo bencinskega motorja proizvede 394 konjskih moči in 480 Nm navora. Z 0 na 100 km/h pospeši v 3,7 sekunde. Nedvomno je to impresiven poklon klasiki, vendar ima eno pomanjkljivost – ceno. Avtomobil s podobno zmogljivostjo kot standardni TT RS bo stal 114.040 €. To je skoraj dvojna cena standardnega modela. Jubilejna izdaja Audija TT RS 40 years of Quattro za tako visoko ceno ne ponuja bistveno več. Avtomobil je nedvomno impresiven, vendar bo za utemeljitev cene potreboval namenskega kupca.

 

Povzeto po: UNILAD

J. R.

Komentarji