Nakup smučarske opreme niso le smuči, temveč tudi smučarska čelada, smučarske palice, smučarski čevlji in smučarske rokavice.

Pri nakupu smučarske opreme se je dobro seznaniti kaj nam najbolj ustreza glede na naše znanje, velikost in težo. 

Nakup pravih smuči

Smuči izberemo glede na naše znanje, način, teren in hitrost smučanja. Preveriti moramo material smuči, dolžino smuči, radij in trdoto. Več o pravi izbiri smuči, si lahko preberete v Vodiču za izbiro pravih smuči. 

Tudi vezi lahko pritrdite na več načinov. Na smuči, na podložno ploščo ali pa so že integrirane na samih smučeh. Pomembno je, da so vezi pravilno nameščene. 

Izbira smučarskih čevljev

Poleg smuči so smučarski čevlji bistveni del opreme. Pomembna je dolžina in trdota smučarskega čevlja, prav tako pa tudi sam volumen ter širina. Ker je vsak čevelj namenjen drugačni tehniki in znanju smučarja, je priporočljivo vprašati strokovnjaka, za pravo izbiro smučarskih čevljev. Bodite pozorni na notranjost čevlja, saj so tukaj največje razlike med posameznimi čevlji. 

Smučarski čevlji Fischer ponujajo kvalitetno notranjost čevlja, zato bo vsak boljši smučar našel čevelj zase. 

Kaj vpliva na trdoto čevlja?

  • Višina in teža smučarja. 
  • Vedeti morate indeks upogibne trdote, ki ga potrebujete.
  • Znanje smučarja, bolj izkušeni smučarji potrebujejo trše čevlje, kot manj izkušeni.

Kako pravilno izbrati velikost čevlja?

Ker četrtina smučarjev nosi prevelike čevlje, to privede do slabše kontrole in posledično večjega tveganja. Zato moramo preveriti, da tudi mi ne kupimo prevelikega čevlja.

Pravilno dolžino čevlja najlažje izberemo tako, da si izmerimo dolžino stopala na, prav zato namenjenih merilcih, ki nam poleg dolžine izmeri tudi širino stopala. Priporočljivo je, da imajo v sprednjem delu prostor za premikanje, vendar ne preveč.

pastedGraphic.png

Težava nastane, ko čevelj obujemo. Takrat deluje, kot da je premajhen, saj pozicija pomerjanja ni prava. Koleno je potrebno potisniti naprej, da se peta povleče v zadnji del. Čevelj moramo tudi nekaj časa nositi, da se nam noga prilagodi. Zato lahko nakup smučarskih čevljev traja dlje časa. 

Če boste kupovali smučarske čevlje na pravi način, vam ura ali dve ne uideta. Sliši se veliko, vendar ne pozabite, da po vsej verjetnosti kupujete čevlje za eno desetletje. Kaj je ura ali dve proti desetletju?

Zato so smučarski čevlji Fischer z novo vacuum tehnologijo odlična izbira, saj se popolnoma prilagodijo stopalu. Školjka in vložek pa je zasnovan tako, da si čevelj zlahka obujete in sezujete. Upoštevati je potrebno tudi posebnosti na stopalu, če jih imate. Lahko je visok nart ali široko stopalo.

Smučarske palice

Za oporo in varnost pred poškodbami, uporabljamo smučarske palice. Pri smučarskih palicah upoštevamo višino smučarja in njegove izkušnje. 

Če ste smučar začetnik, rajši izberite krajše smučarske palice, če ste boljši smučar, lahko izberete daljše smučarske palice. 

pastedGraphic_1.png

Izbira prave višine palice je enostavna. Smučarsko palico držite v rokah in prava velikost bo tista velikost, ko jo boste imeli pod kotom 90 stopinj. Pred nakupom preverite tudi udobje ročaja, uporabnost trakov in lastnosti zaključnega obroča in konice.

Palice so v večini izdelane iz aluminija ali karbonskih vlaken. Ker gre za lahka materiala, sta najbolj pogosta pri proizvajalcih smučarskih palic. 

Smučarske čelade

Na smučišču je ogromno smučarjev, ki drvijo in so hitri, zato previdnost ni odveč. Ker je čelada namenjena varnosti na smučišču, je priporočljivo, da je dobra. Ko boste našli pravo čelado – okvir je najbolj pomemben del smučarske čelade –  boste lahko uživali na strminah smučišča. Lahko je mehkejši ali trši. Oba imata svoje prednosti.

Pri trši čeladi se ob padcu sila razporedi po celotni čeladi. Pri mehkejši se to ne zgodi na enak način. Znotraj čelade so različni tipi oblazinjenj in podlog, ki pripomorejo k udobju čelade. Dobre obloge absorbirajo udarce in tresljaje in ublažijo padce. Zato je notranjost čelade pomemben element smučarske čelade. 

Boljše čelade uporabljajo tudi Koroyd® tehnologijo, ki je bila razvita v aeronavtični industriji. Le ta se je izkazala za najboljšo obliko absorpcije udarcev.  Koroyd® tehnologija absorbira energijo na način, da se potlači, kar se odraža v boljši absorpciji samega udarca. pastedGraphic_2.png

Pred nakupom preverite ali je čelada potrjena iz strani evropske skupnosti. Obstaja namreč evropski certifikat, ki potrjuje, da čelada ustreza varnostnim zahtevam. Zato je priporočljivo imeti smučarsko čelado z omenjenim certifikatom.  

Smučarske rokavice

Ker na smučarske rokavice radi pozabimo in jih mimogrede kupimo, bi vas radi opomnili na določene stvari. Pogosto se zgodi, da vam premraženi in otrpli prsti hitro pokvarijo ves smučarski užitek. 

Zato izberite tople in dobre rokavice, ki vam bodo nudile toploto tudi pod ničlo. To še posebej velja za ženski spol. Ker ženske rado zebe v roke, izberite rokavice, ki vas bodo grele tudi, ko bo zunaj minus 5 stopinj ali manj. 

Pred nakupom je dobro upoštevati določene nasvete. Velikost smučarskih rokavic naj se vam lepo prilega, na koncu prstov pa vam mora ostati nekaj malega prostora. Če bodo rokavice premajhne, vas hitro lahko začne zebsti v prste. Če bodo prevelike, pa se bo zrak znotraj rokavice hitreje shladil. Prevelike smučarske rokavice tudi ne bodo nudile dobrega oprijema. 

Znano je, da so rokavice na dva prsta bolj tople kot tiste na pet prstov, saj se prsti med seboj grejejo. Večina se za takšne rokavice še vedno rajši odločijo ženske, saj jih bolj pogosto zebe kot moške. 

Moramo biti pozorni tudi na zračnost in vodoodpornost, ki sta odvisni od membrane. Ker mokre roke hitro postanejo še bolj hladne so dobre smučarske rokavice narejene z membrano, ki je nameščena med zunanjo plastjo in izolacijo. 

Membrana ima majhne pore, kjer tekočina ne more vstopati, lahko pa uhaja ven (znoj in vodna para).

One Way blagovna znamka ponuja vrsto smučarskih rokavic za tek, pasne torbice in smučarske palice za veleslalom in slalom. One Way blagovna znamka je predvsem znana po smučarskih palicah in je bila ustanovljena leta 2004 na Finskem. 

Ker imajo Skandinavci največ izkušenj z mrazom, snegom, vetrom in dežjem lahko One Way trdno stoji za svojimi izdelki. Od leta 2018 pa je pod okriljem Fischer blagovne znamke, ki uspešno nadaljuje svojo tradicijo. 

Komentarji