Samsung je “edge to edge”dizajn izpopolnil že lansko leto s “flagship”telefonoma S8 in S8+, ko je južnokorejski tehnološki gigant dokaj radikalno spremenil dizajn telefona. Letošnja telefona S9 in S9+ nista doživela posebnih sprememb v dizajnu, tako kot na drugih karakteristikah. Bo Samsung ubral Applovo pot in ohranil enak dizajn, dokler ne bodo izpilili še najmanjših detajlov?


 

Stari »flagship«

Specifikacije

Kot lahko vidimo, je že iz samih specifikacij očitno, da je Galaxy S9 le manjša nadgradnja Galaxy S8, saj je južnokorejski velikan nadgradil le zvočnike, procesor in aperturo primarne (zadnje kamere), ki je mimogrede tudi prva kamera na mobilnem telefonu na svetu, ki ima dve različni velikosti aperature.

Dizajn

Z vidika dizajna je Samsung na Galaxy S9 spremenil le lokacijo čitalca prstnega odtisa, ki je v prejšnji generaciji bil nameščen levo od kamere. To uporabnikom seveda ni bilo najbolj všeč, saj so čitalec pogosto zamenjali za kamero.

Poleg ponesrečeno postavljene lokacije čitalca prstnega odtisa, so se uporabniki Galaxy S8 pritoževali tudi nad gumbom, ki zažene Samsungovega virtualnega asistenta Bixby, saj je postavljen tik ob gumbu za nadzor glasnosti –uporabniki so ta dva gumba pogosto zamešali, če so želeli na slepo spremeniti glasnost.

 

Novi »flagship«

Dizajn

Pri oblikovanju novega modela je bil Samsung pozoren na povratne informacije svojih uporabnikov in tako postavil čitalec prstnega odtisa pod zadnjo kamero, kjer bolj izstopa.

Samsung na žalost ni ugodil želji uporabnikov in Bixby gumb na Galaxy S9 ohranil na mestu, kjer se je nahajal že na S8, so pa vsaj ponudili možnost izklopa gumba v Samsung Experience 9.0.

Kamera

Vir: nl.letsgodigital.org

Samsung je letos svojo pozornost posvetil predvsem izboljšavam na kameri. Velik korak naprej je uvedba dvojne aperture kamere, ki omogoča dobre videoposnetke tako v svetlem okolju, kot tudi v temi.

Poleg tega, da so prvi vgradili kamero z dvema različnima velikostma aperture na telefon, so implementirali še možnost počasnega posnetka, kot je še nihče do sedaj ni –kamera je namrečzmožna posneti počasni posnetek z 960 sličicami v sekundi, na žalost sicer le v resoluciji 720×1280 pikslov, a že sama številka 960 sličic na sekundo je neverjetna. Da postavimo številke malo v perspektivo –iPhone 8 je zmožen v počasnem posnetku z resolucijo 1920×1080 pikslov posneti le 240 sličic na sekundo. Sicer so posnetki občasno zamegljeni, ker je pri tako hitrih posnetkih težko obdržati sliko izostreno, a ima Samsung še čas, da funkcijo izpili.

Še ena novost, ki jo je Samsung dodal so AR Emoji, ki so večali manj kopija Applovih Animojev. Gre za to, da s pomočjo kamere in umetne inteligence geste človeškega obraza prenesejo na 3D model Emojijev, ki jih nato uporabniki lahko delijo z drugimi.

Vir: slashgear.com

 

Smrt inovacije?

Medtem ko drži, da je Samsung izboljšal kamero in olajšal uporabnikom življenje s premikom čitalca prstnih odtisov, še vedno menimo, da bi temu le stežka lahko rekli inovacija. V boju za Applom na področju inovacij povezanih z mobilnimi telefoni je zadnjih nekaj let zmagoval Samsung, saj so si upali dodati spremembe pri dizajnu, kot je bil na primer Edge to edge zaslon, ki ga je do določene meje kasneje implementiral tudi Apple na iPhonu X. Ves ta čas, ko je Apple preživel v izpopolnjevanju designa iPhona 6, ki je na trg prišel leta 2014, je inovacija na njihovi strani počasi umirala, pa je očitno vendarle zopet prišla na plano z iPhonom X. Upajmo, da je inovacija pri Samsungu umrla le za eno generacijo in da nas bodo zopet pozitivno presenetili in bo inovacija v naslednjem modelu zopet pokazala, da ima Samsung še kakšnega asa skritega v rokavu!

 

A. K.

 

Viri:

https://www.androidcentral.com/samsung-galaxy-s9

https://www.youtube.com/channel/UCSOpcUkE-is7u7c4AkLgqTw

https://www.androidcentral.com/samsung-galaxy-s8

https://www.androidcentral.com/samsung-galaxy-s9-specs

https://www.youtube.com/watch?v=tehQjoZFyGY&feature=youtu.be

Komentarji