Skoraj da ne obstaja oseba, ki še ni slišala za Zlatana Ibrahimovića, švedskega nogometnega virtuoza.  Je eden najbolj prepoznavnih in uspešnih nogometašev svoje generacije. S svojo izjemno telesno močjo, tehnično spretnostjo in neprekosljivim občutkom za gol je postal ikona svetovnega nogometa. Pustil je neizbrisen pečat na igriščih v različnih evropskih ligah in postal sinonim za izjemnost v nogometnem svetu. Je eden izmed najbolj renomiranih nogometašev na svetu, osvojil je namreč 34 lovorik, zabil nekaj več kot 570 zadetkov, vse to pa pospremil s svojim samozavestnim značajem ter smešno-sočnimi izjavami.  

Rojen je bil 3. oktobra 1981 v Malmöju, Švedska. Ibra je svojo nogometno pot začel pri lokalnem klubu Malmö FF, med člane je stopil leta 1999. S svojim talentom in izjemnimi dosežki je hitro pritegnil pozornost večjih klubov in tako leta 2001 prestopil v nizozemski Ajax, kjer je v treh sezonah navduševal s svojo prodornostjo in sposobnostjo doseganja golov. Njegovi izjemni dosežki so mu prinesli prestop v italijanski Juventus leta 2004. Ibrahimović je svojo kariero v Serie A nadaljeval v različnih italijanskih klubih, med njimi tudi Inter Milan in AC Milan. Z Interjem je osvojil tri zaporedne naslove Serie A med leti 2006 in 2009 ter prispeval k osvojitvi Lige prvakov v sezoni 2009/2010.

V svoji karieri je odlični Šved srbskih korenin igral tudi za nekaj drugih vrhunskih klubov v Evropi, vključno s špansko Barcelono, kjer je igral ob boku takratnega kapetana Lionelja Messija. Skupaj so tvorili smrtonosno napadalno silo, ki je vodila Barcelono do osvojitve španskega prvenstva, španskega superpokala in Lige prvakov.Po igranju za AC Milan se je Ibrahimović podal na novo avanturo v francoski Paris Saint-Germain, kjer je ponovno postal ikona kluba. Med štiriletnim obdobjem v PSG-ju je osvojil štiri naslove Ligue 1 in štiri zaporedne nagrade za najboljšega strelca francoske lige. Leta 2016 se je Ibrahimović pridružil angleškemu Manchester Unitedu in postal ključni del njihovega napada. Osvojil je angleški ligaški pokal in Ligo Europa z Manchester Unitedom ter prispeval k povratku kluba na evropski vrh. Po dveh sezonah pri Rdečih vragih, se je Ibra odločil, da pusti svoj pečat tudi onstran luže. Pri LA Galaxyju je odigral eno sezono, nato pa se vrnil v AC Milan, kjer je letos tudi zaključil svojo bogato kariero.

Poleg izjemnih klubskih dosežkov je bil Zlatan tudi pomemben član švedske nogometne reprezentance, ki jo je zastopal vse od leta 2001. Za rumeno-modre Skandinavce je zaigral na več svetovnih prvenstvih in evropskih prvenstvih.

 

 

 

Komentarji