V kinematografe je prispel dolgo pričakovani 9. del filmov Vojne zvezd. To je ultimativni finale Skywalkerjeve sage in zadnji del trilogije, ki sledi filmoma Sila se prebuja (2015) in Poslednji Jedi (2017). Zgodba je postavljena leto dni po dogodkih, ki so se zgodili v slednjem, 8. delu. Za vas smo pripravili 10 dejstev, katera vas bodo zagotovo prepričala za ogled zadnjega dela sage.

10. Močna povezava s prejšnjima trilogijama

Disney je pojasnil, da namerava s tem zaključiti Skywalker sago. Film bo moral zadostiti velikim pričakovanjem in logično zaključiti sago devetih filmov Vojne zvezd. Junaki prejšnjih delov, katere bomo srečali tudi v tem, potrjujejo, da je to film, ki želi biti navezan na zgodovino.

9. Konec je bil načrtovan vse od začetka

S tem, ko je Disney kupil Lucasfilm, niso več sledili zgodbi ustanovitelja Georga Lucasa, temveč so jo nadaljevali po svoje. Pregledali so njegove ideje za zaključno trilogijo, vendar so se odločili, da bodo filme načrtovali sami.

8. Režiser je ponovno J. J. Abrams

Disney je sprva za zadnjo trilogijo določil različne režiserje. 7. del je nastal pod vodstvom J. J. Abrams-a in je bil med kritiki dobro sprejet. Režiser 9. dela naj bi bil Colin Trevorrow, vendar so se pri Disneyju odločili za zamenjavo zaradi “razlik v ustvarjalnosti”. Tako je ponovno na svoj račun prišel J. J. Abrams.

7. Scenaristi

Besedilo je sprva napisal Trevorrow, Disney z njegovimi idejami ni bil zadovoljen, zato so ga odpustili. Scenarij je pripravil Chris Terrio, njemu je pomagal tudi J. J. Abrams, ki se je skrbno posvetoval z Georgom Lucasom in Lawrencem Kasdanom, soavtorjem več filmov Vojne zvezd.

6. Renovi vitezi

Eno večjih presenečenj v filmu Sila se prebuja so bili skrivnostni Renovi vitezi. V 9. delu jih bomo ponovno lahko videli na filmskem platnu. Omenimo lahko, da ti vitezi niso niti Jedi niti Sithi, ampak v boju vseeno uporabljajo temno stran sile.

5. Duhovi pomenijo, da se bo Luke Skywalker verjetno vrnil

Dobrega Jedija nič ne zaustavi. Borci na svetli strani sile lahko živijo po smrti kot duhovi Sile. Tako so lahko vidni in komunicirajo z drugimi. Ta sposobnost je sicer zelo redka, vendar si jo delijo Qui-Gon Jinn, Obi-Wan Kenobi, Yoda in Anakin Skywalker. Očitno je duh Sile postal tudi Luke, saj se je J. J. Abrams v intervjujih izogibal takim vprašanjem.

4. Vrnitev cesarja

Tega zagotovo niste pričakovali. Cesar (the Emperor) se bo zagotovo vrnil, saj je igralec, ki ga je igral v preteklosti, na seznamu zasedbe. Po smrti Snoke-a bi lahko predstavljal zlo, proti kateremu bi se borila svetla stran Sile.

3. Reyjini starši so navsezadnje lahko pomembni

Film Sila se prebuja je dajal velik poudarek na skrivnosten izvor Reyje. Ne glede na njeno starševstvo se zdi, da bomo preteklost junakinje še raziskovali – vsaj na podlagi komentarjev igralke. V napovedniku se namiguje na to, da bi lahko Reyja prestopila na temno stran Sile.

2. Vrnil se bo tudi John Williams

George Lucas in oboževalci Vojne zvezd zelo močno cenijo doprinos, ki ga je k sagi prispeval John Williams. Williams je skladatelj, ki je za ustvarjanje filmske glasbe prejel 5 oskarjev. Po zdravstvenih težavah v preteklem letu, je uspel dokončati glasbo za Vzpon Skywalkerja.

1. Neuporabljen posnetek Carrie Fisher

Ena najbolj navdušujočih stvari v tej novi trilogiji filmov Vojne zvezd je bilo to, da je poleg predstavitve nove generacije junakov v galaksijo daleč na daleč prinesel nazaj prvotni trio – Han, Luke in Leia. Carrie Fisher, ki je v preteklosti igrala Leio, nas je zapustila v letu 2016. Filmski ustvarjalci se želijo primerno posloviti od lika Leie. Za ta namen bodo uporabili neizkoriščene posnetke iz filmov Sila se prebuja in Poslednji Jedi.

Vir: YouTube

J. R.

Komentarji