Že slabih sto let je minilo odkar se ljudje “borimo” za višjo resolucijo ekranov naših televizij (in vseh ostalih naprav, ki so se v tem času pojavile), da bi na njih lahko reproducirali sliko, ki bi bila tako čista, kot bi jo ustvarile naše oči na licu mesta. Že s Full HD resolucijo na naših zaslonih smo se temu cilju zelo približali, po UHD in 4K resolucijah, ki se še niso močno uveljavile pa nekateri proizvajalci televizij že prodajajo televizorje z 8K resolucijo.

To pa je veliko pikslov

Osebno sem bil precej šokiran nad jasnostjo slike že, ko sem imel prvič možnost gledati video na 1080×1920-pikselnem (FHD) zaslonu. Za tem standardom, za katerega si upam trditi, da je trenutno najbolj razširjen, sta se pojavili še UHD resolucija (2160×3840 pikslov) in 4K resolucija (2160×4096 pikslov). Že 4K resolucija ima veliko pikslov, 8K resolucija pa ima štirikrat več pikslov kot 4K resolucija, in sicer skoraj 33.2 milijona pikslov, kar ustreza resoluciji 4320×7680. V praksi je to enako, kakor da bi gledali film na štirih zaslonih s 4K resolucijo.

Logična posledica rasti resolucije je tudi povečanje ekranov, saj je največji 8K ekran trenutno velik kar 88 inčev – z več piksli si lahko privoščimo tudi večji zaslon, saj se tako kvaliteta slike bistveno ne pokvari.

Ali obstaja kaj videov posnetih v 8K resoluciji?
Posamezni ustvarjalci na YouTube-u so s snemanjem v 8K resoluciju že kar nekaj časa nazaj, a je še vedno na svetu na voljo tako malo lastnikov 8K televizorjev, da po takih resolucijah poseže zgolj peščica ustvarjalcev.

Malo drugačna zgodba se pojavi pri filmih. Ti so še vedno večinoma posneti v 2K resoluciji (2048×1080 pikslov) in v kinematografih po svetu so se projektorji, ki podpirajo projiciranje v 4K resoluciji, komajda začeli uveljavljati. Na podlagi tega lahko ugotovimo, da se filmska industrija počasi premika naprej v smislu podpiranja novih standardov resolucij in lahko pričakujemo, da bodo še kar nekaj časa uporabljali 2K ali 4K standard za snemanje filmov, saj se z višjo resolucijo bistveno oteži tudi procesiranje filma na računalnikih.

Na tem mestu vskoči Samsung s svojimi 8K QLED (quantum LED) pametnimi televizijami s Quantum AI procesorji, ki s pomočjo umetne inteligence in strojnega učenja prilagodi filme posnete na nižjih resolucijah tako, da ohranja čistost in kvaliteto slik.

QLED in OLED
Za konec naj dodam še kot zanimivost, da Samsung svoje QLED zaslone izdeluje na LED zasnovi, ki ji doda “quantum” kristale, ki skrbijo za boljšo razpršitev svetlobnih žarkov in nam tako bolj natančno prikazujejo barve. Prednost QLED zaslonov je v daljši življenjski dobi in ničelna možnost pojava “burn-in”, ki se pri OLED zaslonih pojavi, če je skupina pikslov predolgo prižgana, pojav pa se vidi kot na zaslonu v sivkasti barvi, kot kakšna senca.

Na drugi strani imamo LG, ki prisega na OLED tehnologijo, ki vsebuje organske spojine, ki oddajajo svetlobo, če do njih dovajamo elektriko. OLED ima prednost pred QLED zasloni v čistejši sliki in barvah, saj je pri OLED zaslonih prižgan vsak piksel posebej in ne vsi naenkrat, kot pri QLED in LCD zaslonih, posledično pa OLED zasloni porabljajo tudi manj energije.

A. K.

 

Vir: https://www.theverge.com/ad/18092976/television-technology-history-resolution-8k

https://www.theverge.com/ad/18092976/television-technology-history-resolution-8k

Komentarji