Zjutraj se je včasih zelo težko vstati. Vsakdo se je že kdaj znašel v situaciji, ko je poležaval v postelji, dokler ni zazvonila budilka in je bil že skrajni čas za začetek dneva. Predstavljajte si, če bi se zjutraj zbudili nekoliko prej in bi že na začetku dneva naredili pomembna in morda tudi težka opravila, s katerimi bi drugače odlašali do konca dneva.

Če se vsakodnevno zbujamo ob približno enaki uri, vzpostavimo ritem, na katerega se telo navadi. Spremembo največkrat zaznamo, ko potujemo na lokacijo v drugem časovnem pasu. Takrat pride do pojava »jet lag«. Zaradi hitre menjave časovnih pasov pride do motnje spanja, ki se kaže v nespečnosti in dnevni utrujenosti. Do podobnega pojava, vendar v milejši obliki, pride v času vikenda, če takrat spimo dlje kot med tednom.

Članki z nasveti o spanju in hitrem vstajanju pogosto priporočajo, da imate dosleden urnik med vikendi, ne uporabljate elektronskih naprav pozno v noč, ne večerjate pozno in imate jutranjo in večerno rutino. Vse našteto je pomembno, vendar je bilo o tem napisnega že veliko, zato se bomo osredotočili na nekatere manj znane nasvete, ki vam bodo pomagali, da se boste zbujali prej.

Ne skočite takoj iz postelje

Da se z uporabo budilke ljudje zagotovo zbudijo, si jo včasih nastavijo na mesto, ki ni takoj dostopno iz postelje. Tako so prisiljeni, da skočijo iz postelje takoj, ko budilka začne zvoniti. Tak pristop dobro deluje v vojski, vendar si verjetno ne želite, da bi se vaš delovni dan začel stresno. Če želite uživati v jutru in preživeti nekaj časa v postelji preden začnete z delovnim dnevom, je najbolje vzpostaviti navado, s katero se boste počutili dobro. Pripravite si dve budilki. Prvo na dosegu roke, da se zbudite in drugo nekoliko dlje. Tako ima telo čas, da se počasi prebudi.

Med vikendi naredite zgodnji urnik

Ljudje, ki se želijo tudi med vikendi vstajati istočasno kot med tednom, nimajo prepričljivih razlogov, da bi to počeli tudi v soboto in nedeljo. Jutra med tednom izkoristimo za delo in včasih ne vemo, kaj početi zjutraj na prosti dan. Namenite jutranji čas za sprehod s prijateljem ali za vaš hobi. Uporabite jutra med vikendom za nekaj, za kar drugače nimate časa.

Dobite hišnega ljubljenčka

Lačna mačka ali pes vas bo zjutraj prisilila, da se vstanete. Živali se bodo navadile vaše tedenske rutine in bodo pričakovale, da se vstanete istočasno vsak dan. Ob tem pa je lahko jutranji sprehod s psom dober začetek dneva.

Uporabite cikle spanja v  vašo korist

Če se vsako jutro zbujate ob isti uri, se vam vseeno lahko zgodi, da boste enkrat polni energije, v drugem primeru pa se boste stežka spravili iz postelje. Spanje poteka v ciklih. V ciklu, ki traja približno 1 uro in pol si sledi več faz. Od lahkega spanca telo »potuje« do globokega. Če ste zjutraj kljub zadostni količini spanca zelo zaspani, obstaja možnost, da vas je budilka zbudila v času globokega spanca. V tem primeru se lahko poskusite zbuditi pol ure prej ali kasneje in ugotovite, katera ura prebujanja vam najbolj odgovarja. Ta pristop deluje samo v primeru, da se zvečer odpravljate spat ob približno istem času. Če se čas spanja razlikuje, se bodo razlikovali tudi cikli spanja.

 Imejte realna pričakovanja

Kadar ljudje želimo doseči spremembo, si želimo priti do nje po najlažji in čim hitrejši poti. Zavedati se je treba, da je vsak cilj dosegljiv, vendar je za to potrebna vztrajnost. Da se telo navadi časa prebujanja, je potrebno od 4 do 5 dni, vendar se naše navade v tem času ne smejo spreminjati. Že če na en večer gledamo televizijo pozno v noč, lahko to vpliva na naše navade spanja. Zgodnje vstajanje je težko, ker ne gre za eno navado, ampak za kombinacijo več manjših. Ob tem ne smemo pozabiti na preprost nasvet, ki zagotovo deluje – enostavno se v posteljo odpravite pravočasno.

J. R.

Vir: https://betterhumans.coach.me/11-ninja-tips-on-how-to-wake-up-early-58d63d3972f3

Komentarji