Volkswagen ima zelo ambiciozne načrte za električna vozila. Razvili so novo platformo z imenom MEB. Na osnovi te platforme želijo za začetek izdelati 15 milijonov vozil, v naslednjih štirih letih pa bodo v svojo družino električnih vozil investirali 9 milijard evrov. Paleto električnih vozil bodo do leta 2025 s trenutnih dveh razširili na 20 vozil. Za podporo vsem prihajajočim električnim vozilom bo nemški avtomobilski proizvajalec s sedežem v Wolfsburgu pripravil hitre polnilnice.

Polnilnice bodo prilagojene baterijam, ki se uporabljajo na MEB platformah. Postavilo se jih bo lahko na parkiriščih, pri stavbah podjetij ali na večjih dogodkih. Gre za takšne polnilnice, katere bo enostavno odstraniti in premakniti na drugo mesto. VW trdi, da polnjenje povprečno traja 17 minut. S kapaciteto 360 kWh bo lahko vsaka polnilnica napolnila do 15 električnih vozil. Naenkrat se bodo lahko polnila 4 vozila – 2 s hitrim polnjenjem preko enosmernega toka in 2 z izmeničnim tokom. Polnilnice, ki bodo imele kapaciteto baterij manjšo od 20 %, bodo enostavno zamenjane z novimi.

Polnilnice se bodo s povezavo z virom električne energije do 30 kW lahko konstantno polnile. Če bi vozila polnili direktno iz omrežja, bi v določenem času prišlo do precej povišane porabe električne energije. Ker se najprej napolnijo baterije in šele nato posredno e-vozila pa je odvzem energije iz omrežja bolj konstanten. Napolnilo se jih bo lahko tudi s pomočjo vetrne in sončne energije, kar zagotavlja električno energijo pridobljeno brez CO2. Polnilnice ne bodo namenjene samo avtomobilom, z njimi se bodo lahko napolnile tudi baterije e-koles.

Volkswagen upa, da bo ravno s svojimi prenosnimi polnilnicami pospešil razvoj infrastrukture za polnjenje. Pravijo, da so mobilne polnilne postaje odločen korak k učinkovitemu omrežju polnilnih postaj. V mestih se poišče najprimernejše lokacije za trajne polnilne postaje, vendar se lahko pred investiranjem najprej preizkusi mobilne polnilne postaje. Te se bodo v prvi polovici tega leta pojavile v Wolfsburgu, kasneje pa se bodo razširile v druga mesta. Dobro omrežje polnjenja je predpogoj, s katerim se lahko prepriča potencialne kupce, da se odločijo za električna vozila. Oddelek za razvoj komponent za električna vozila znotraj skupine Volkswagen je s 1. 1. 2019 postal samostojna poslovna enota, katera bo še naprej razvijala polnilne postaja in poskušala izboljšati življenjski cikel baterij.

J. R.

Vir: https://www.volkswagenag.com/en/news/stories/2018/12/the-first-power-bank-for-the-e-car.html

Komentarji