Tokrat razbijamo mite o tem, kako brezalkoholne pijače z umetnimi sladili vplivajo na naše zdravje oziroma kako vsebnost sladkorja lahko odigrava pomembno vlogo na delovanje našega telesa.
Ali uživanje Coca Cole lahko povzroča raka?
Po spletu krožijo številna vprašanja in predvidevanja o tem ali lahko uživanje Coca-Cole vpliva na razvoj rakavih celic. Kakor koli so študije, ki so raziskovale povezavo med rakom in uživanjem tako imenovanega sladila aspartam, ki je prisoten v Coca-Coli negativne. Uživanje sladila v Coca Coli tako naj nebi škodilo zdravju ljudem, tudi na dolgi rok. Še več dnevni odmerek aspartama lahko preseže tudi priporočeno vrednost, a verjetnost, da bi to lahko povzročilo raka se ne poveča. Odmerki aspartama, ki so jih prejemale podgane v raziskavah, in ki bi naj povzročali nastanek rakastih celic so bili tisočkrat višji od doz, ki jih v človeško telo vnesemo s Coca-Colo. Kar je pomembno tukaj še pripomniti pa je, da samega aspartama podganam niso polagali v pijači temveč so jim ga vbrizgavali neposredno v možgane in krvni obtok.
V čem so prednosti Coca- Cole Zero?
Kar je še precej skeptično pri vsebnosti aspartama v Coca-Coli je, da po zaužitju slednjega v telesu nastanejo nevarne kemikalije, med katerimi je tudi metanol. Metanol poznamo kot najenostavnejšo obliko alkohola, ki je v nasprotju z etanolom zelo škodljiv in strupen saj bi naj ohromel in uničil celotni centralni živčni sistem.
Prednost Coca-Cole Zero bi naj torej bila v količini aspartama, ki je pri tej veliko manjša. Aspartam je neenergijsko sladilo, ki ga najdemo tudi v žvečilnih gumijih brez sladkorja, bonbonih in nekaterih vitaminskih nadomestkih in je kar 200- krat slajši od navadnega sladkorja. Aspartam ni primeren za kuhanje in peko, saj se pri visokih temperaturah razgradi in izgubi sladkost. Na slednji lastnosti so izvedli tudi preprost preizkus, kjer so zavreli navadno Coca-Colo in Cola-Colo Zero. V spodnjem videu si lahko ogledate rezultate in očitno razliko.
K. F.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Aspartam
FOTO: Coca Cola