Pred nekaj časa je bil naznanjen nov Apple-ov računalnik Mac Pro. Z njegovimi specifikacijami na papirju je to titan med hišnimi računalniki.

Specifikacije torej so: procesor, ki bo imel vse od 8 do 28 jeder; 12 rež za RAM pomnilnik kamor boste lahko vgradili 1.5 TB RAM pomnilnika, kar je neverjetno in tudi že smešno; vsebuje 1 grafično kartico AMD Radeon Pro 580 X in ima še 7 rež za dodatne grafične kartice, kar je ponovno smešno; do 4TB SSD pomnilnika in 1400 W napajalnik.

Torej po številkah na papirju lahko rečemo, da je računalnik med vrhnjimi in glavno tukaj je, da ima 1400 W močan napajalnik, ki lahko poganja veliko grafičnih kartic in ostalih »požrešnih« komponent.

Izgled Mac Pro-ja je zelo nenavaden in podoben prejšnjemu modelu. Z besedami lahko najbolj opišemo izgled tega pošastnega računalnika, kot strgalnik za sir. Torej spredaj ima zelo podobno režo, kot strgalniki za sir. Velikost računalnika je približno povprečna, torej kot druga srednje velika ohišja za navadne računalnike.

Sam računalnik stoji na 4 železnih nogah, ki so visoke približno 3-4cm in na zgornji plati ima 3 ročaje. 2 obrobna ročaja služita kot pripomoček za transport in prenašanje računalnika, srednja ročka se pa »odpre in zapre« ter zavrti, kadar želimo odmakniti ohišje računalnika, kar nam omogoča vgrajevanje ali pa odstranjevanje komponent.

Začetna cena Mac Pro-ja bo 6000$. Vendar tukaj moramo v zakup vzeti to, da je besedica PRO zraven imena tukaj uporabljena pravilno. Na primer beseda »pro« pri tehnoloških izdelkih se že preveč uporablja in je tam samo za to, da nas želijo prepričati kako dober izdelek prodajajo. Vendar pri Mac Pro-ju je to naziv »pro« upravičen, kajti je izjemno zmogljiv računalnik in ni za vsakogar.

Poleg Mac Pro-ja lahko še poljubno dodamo nov monitor Apple Pro Display XDR. Tudi ta izdelek je izjemno zmogljiv in barvno natančen. S specifikacijami se lahko primerja že z zasloni v filmski industriji. Začetna cena za monitor bo bila 5000$.

Ste dovolj velik »profesionalec«, da potrebujete Apple Mac Pro ali vam je takšen računalnik popolnoma pretiran?

 

Avtor: Vid Rzapotnik

Vir: https://www.youtube.com/watch?v=QJxbqIo5pC0

Komentarji