Poletni meseci zaradi toplejših temperatur in sončnih dni omogočajo rekreacijo in športno aktivnost tudi zunaj fitnes centrov in športnih dvoran. Zaradi ugodne klime se tako še pogosteje pojavlja večno vprašanje, ali je za telo bolj uporabna in koristna anaerobna, ali aerobna telesna vadba, ki je mogoča tudi zunaj, po navadi brez kakršnihkoli dodatnih stroškov.

Pod aerobne telesne aktivnosti štejemo vse, od teka, hoje, kolesarjenja in plavanja, pa do ekipnih športov kot sta na primer košarka in nogomet. Anaerobna vadba vključuje predvsem vadbo za krepitev telesne moči, pri čemer lahko uporabljamo proste uteži, različne naprave, ki delujejo na principu vzvoda in tudi lastno telesno težo. Prav tako pod anaerobno vadbo štejemo kratke šprinte in vse ostale vaje, ki bazirajo na tako imenovanem »movementu« in izolaciji določene mišične skupine.

Aerobna vadba pomaga pri vzdrževanju celotne telesne kondicije in krepitvi vitalnih organov, kot so srce in pljuča. Ljudje pogosto pozabljajo, da je srce tista najpomembnejša mišica v telesu, ključna za življenje organizma.

Na drugi strani anaerobni trening pomaga pri krepitvi mišic. Ob pravilni prehrani ima lahko tudi pomemben estetski in zdravstveni vidik, saj namreč pomaga pri izgubi teže.

Čemu dati prednost?

Leta, ko bi lahko gradil na karieri profesionalnega nogometaša so namreč za mano, pa vendar nikoli nisem želel pretirano »bulk« izgleda ali prevelike mišične mase, ki bi onemogočila mojo gibljivost, saj v udejstvovanju pri tako imenovanih aerobnih športih neizmerno uživam. Prav tako samo osredotočenost na anaerobno vadbo ni najcenejša. Razno razni kvalitetni fitnes centri ponujajo vse bolj zasoljene cene za zimsko sezono, pa tudi če odmislimo finančni vidik, lahko zgolj enolično udejstvovanje v fitnesu prinese do prevelike suhoparnosti in rutine, s čimer ne delamo telesu nobene usluge.

Če nismo ravno profesionalni dvigovalci uteži ali bodybuilderji (pa še te uporabljajo določene segmente aerobne vadbe) je najboljša kombinacija tako aerobnega, kot tudi anaerobnega treninga. Aerobna vadba pomaga pri vzdržljivost in spodbuja krvno cirkulacijo, ter delovanje respiratornega sistema. Anaerobna vadba pa spodbuja rast mišic, veča telesno moč in skrbi za stabilnost telesa, kar je še posebej pomembno pri procesu staranja, ko brez vadbe mišice šibijo in ne nudijo več opore šibkejšim kostem.

Kombinacija obojega

Ko govorimo o kombiniranju aerobne in anaerobne vadbe, lahko na samem spletu zasledimo ogromno nasvetov. Treba je vedeti, da je vsako človeško telo samostojna enota in kar bo pozitivno vplivalo na nekoga, morda na drugega sploh ne bo, ali pa bo odziv telesa negativen. Ameriški CDS (The center for Disease Control and Prevention) kot idealno formulo navaja 30 minut srednje intenzivne aerobne vadbe na dan, 5 dni v tednu, v kombinaciji z vajami za moč vsaj 2-krat na teden, po 12 ponovitev za vsako mišico.

Tako aerobna kot anaerobna vadba imata svoje prednosti in z izmenjevanjem obeh načinov sama športna aktivnost ostaja zanimiva in predvsem zdrava. Navsezadnje tudi najboljši svetovni atleti in športniki, ki so svoje telo pripeljali na rob vzdržljivosti, kombinirajo oba načina vadbe.

 

Viri:

Aerobic and Anaerobic exercise: What is the Difference?


https://www.cdc.gov/

 

T. P.

Komentarji