Trendi popularnih videoiger se lahko hitro spremenijo, ko je objavljena nova videoigra, ki je drugačna od vsega ostalega, kar je trenutno na voljo na tržišču. Lahko pa na vrhu lestvice najbolj igranih igric ostanejo igre, ki so stare tudi več kot pet let. V tem članku bodo predstavljene štiri trenutno najbolj igrane igre na Steamu, kot peto pa bomo spoznali še igro, katere popularnost zelo hitro raste, a ni na voljo na Steamu.

PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS
PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS je druga najnovejša, obenem pa tudi najbolj popularna igra. Na seznamu za PC je bila namreč izdana že 20. decembra 2017, beta program pa je bil na voljo že marca 2017. PUBG je ustvaril nov, izjemno popularen žanr videoiger, imenovan battle royale. V igri 100 igralcev pristane na samotnem otoku, na katerem pobirajo orožje, vozila in zaloge. Pomembna sta tako taktika, kot zmožnost natančnega merjenja, saj se območje, po katerem se igralci lahko gibajo, postopoma zmanjšuje. Zmagovalec je tisti, ki zadnji ostane živ. Igra ima skoraj trikrat toliko igralcev kot Dota 2, kar priča o njeni popularnosti, poleg tega pa je od nedavnega na voljo tudi za mobilne naprave.  

Dota 2
Dota 2 spada med starejše igre na tem seznamu, saj jo je Valve izdal že 9. julija 2013, a je kljub temu na drugem mestu po številu trenutnih igralcev na Steamu. Korenine Dote 2 sežejo do modifikacije za igro Warcraft III, ki so jo ustvarjalci, ki jih je kasneje zaposlil Valve, imenovali Dota in označuje začetek porasta popularnost MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) iger. Vsak igralec si vsako igro izbere svojega junaka s specifičnimi zmožnostmi in uroki, imenovanega »hero«.  V igri se dve ekipi, sestavljeni iz petih igralcev, borita za prevlado na bojnem polju. Med igro igralci prejemajo izkušnje (experience points) in predmete, ki jim pomagajo pri borbi proti nasprotnikom. Igre je konec, ko ena ekipa drugi uniči strukturo, imenovano »The Ancient«, ki se nahaja v bazi vsake ekipe. 

Counter-Strike: Global Offensive
Counter-Strike: Global Offensive je najstarejša igrica na seznamu – Valve jo je namreč izdal 21. avgusta 2012. Podobno kot pri Doti 2, je prva iteracija igre bila modifikacija igre Half-Life, potem pa je intelektualne pravice za nadaljnjo uporabo pridobil Valve, razvijalec Half-Lifa. Counter-Strike: Global Offensive je četrta verzija Counter-Strika. Vse verzije Counter-Strika so »first person shooterji«, obstaja pa več načinov igre – najbolj popularen je »defusal«, ki traja 16 rund, pri katerem je naloga petih teroristov, da postavijo in raznesejo bombo na vnaprej določenem mestu, naloga petih protiteroristov ali counter-terroristov je, da teroristom preprečijo postaviti bombo ali pa deaktivirati že postavljeno bombo.  

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege
Tom Clancy’s Rainbow Six Siege je bila izdana 1. decembra 2015 in je tretja najnovejša igra na seznamu. Gre za First Person Shooter (FPS) igro, podobno Counter-Striku, ki pa ima pomembno razliko – teroristi lahko namreč taktično spreminjajo okolico sebi v prid, kar je tudi glavni razlog za popularnost igre poleg prepoznavnosti razvijalcev. Neposredni predhodnik igre je Tom Clancy’s Rainbow Six: Patriots, ki je bila oznanjena že leta 2011, pa je zaradi različnih zapletov pri razvoju igre niso uspeli kvalitetno dokončati. Igra ima več t.i. »modov«, to pa so Hostage, Bomb, Secure Area, Terrorist Hunt, Situations in Tactical Realism.   

Fortnite
Fortnite je druga battle royale igra na tem seznamu, hkrati pa je najnovejša izmed vseh – uradno je namreč še vedno v odprtem alfa testiranju od julija 2017. Zelo je podobna PUBG, z dvema razlikama: v Fotnitu igralci ne morejo uporabljati prevoznih sredstev, poleg tega pa je še zastonj, a je vsekakor bolj zabavno, če igralec kupi sezonski »battle pass«, ki odklene številne izzive za določeno sezono, igralec pa za nagrado, če opravi izzive, lahko dobi nove plese, reakcije ali izglede za svojega junaka v igri. O popularnosti igre priča tudi dejstvo, da morajo igralci včasih čakati tudi do pol ure, da se lahko vpišejo v igrico, zaradi preobremenitve Epicovih strežnikov. Poleg battle royale je na voljo še način igranja Player versus Engine (PvE), ki pa ni brezplačen in je hkrati tudi dosti manj popularen, kot pa battle royale.  

Viri:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Clancy%27s_Rainbow_Six_Siege 
https://en.wikipedia.org/wiki/Fortnite
http://store.steampowered.com/stats/ 
https://playbattlegrounds.com/ 
https://en.wikipedia.org/wiki/PlayerUnknown%27s_Battlegrounds 
https://en.wikipedia.org/wiki/Dota_2 
https://en.wikipedia.org/wiki/Counter-Strike:_Global_Offensive 
http://www.ign.com/articles/2015/11/30/rainbow-six-siege-review
http://www.ign.com/articles/2018/01/05/playerunknowns-battlegrounds-review
http://www.ign.com/articles/2018/03/27/fortnite-battle-royale-review 
http://www.ign.com/games/rainbow-six-siege

 

A. K.

Komentarji