Letos je Apple na enem izmed svojih dogodkov, ki je bil osredotočen na Applove ambicije v sektorju izobraževanja, predstavil svoj novi 9.7-inčni iPad, namenjen predvsem šolarjem in delavcem v šolstvu. Prinaša novi iPad dovolj novega, da bi bil zanimiv za ciljno skupino?

Specifikacije  iPad 9.7 ” 1 
Operacijski sistem  iOS 11 
Zaslon  9.7 palčni Retina, 2048×1536 
Procesor  Apple A10 Fusion (4-jedrni) 
Prostor za shranjevanje  32/128 GB 
RAM  2 GB 
Zadnja kamera  8 MP, f/2.4, avtofokus, video 1080p@30 FPS 
Sprednja kamera  1.2 MP, f/2.4, avtofokus 
Povezljivost  Wi-Fi 802.11 ac, Bluetooth  4.2 
Avdio  Dolby Atmos stereo zvočniki 
Baterija  32.4 Wh 
Varnost  TouchID 
Dimenzije  240 x 169.5 x 7.5 mm 

469 g 

Vhodi  3.5 mm vhod za slušalke 

Lightning connector 

Novi iPad 

Čeprav je vsaka generacija iPada tako kot vse ostale tablice le pravokotnik z zaslonom na dotik na eni strani in aluminijem na drugi, je Apple spremenil nekaj stvari med zaslonom in aluminijem. V letošnji iPad je giganti iz Cupertina vgradil precej hitrejši procesor, in sicer je to A10 Fusion, ki ga najdemo v iPhonu 7 in 7 Plus. Gre torej za SoC prejšnje generacije, kar pojasni relativno nizko ceno tablice.  

Druga novost v letošnjem iPadu je podpora za Apple Pencil, kar je logično glede na to, da je namenjen šolarjem in delavcem v izobraževalnih ustanovah, kjer se praktično vsak dan piše, riše in tako ali drugače ustvarja. Posledično se je Apple odločil tudi dodatno optimizirati in prilagoditi aplikacije, ki so del njihovega iWorka (Pages, Numbers in Keynote), za interakcije z Apple Pencilom. Še zadnji spremembi sta dvakrat večja hitrost LTE povezave (do 300 Mbps) in pa zlata barva novega iPada, ki je bolj podobna zlati na iPhonu 8, čeprav bi se po mojem mnenju morali odločiti za  enotno definicijo barve zlate – vsako leto so Applove naprave pobarvane v drugačen odtenek barve.

Stari iPad 

Kot smo lahko videli, je Apple naredil bolj malo sprememb. Kaj je torej ostalo isto, razen seveda dizajna same tablice? 

Kamera  

Za kamero bi lahko rekli, da je ena izmed najbolj zastarelih komponent novega iPada, saj gre za isto optiko, ki jo najdemo na iPhonu 6 in iPadu Air, ter originalnem 12.9 inčnem iPadu Pro. Seveda ima vse osnovne funkcionalnosti kamere – za pogovore preko Skypa ali FaceTima bo zadoščevala – pa vendar po kvaliteti ne pride niti blizu modernim mobilnim telefonom.   

TouchID 

Na rahlo presenečenje so se pri Applu odločili ohraniti tudi čitalec prstnega odtisa prejšnje generacije, ki ga najdemo tudi na lanskem modelu, in ne hitrejšega čitalca druge generacije, ki ga najdemo na modernih iPhonih in na iPadih Pro. Do neke mere lahko tudi to smatramo kot upravičeno, glede na to, da so se verjetno trudili ohraniti ceno čim bolj dostopno šolarjem. 

Je Apple dosegel svoj cilj? 

Applov cilj je bil v tem primeru predstaviti produkt, ki bi privlačil šolarje, tako s ceno kot tudi s paleto različnih funkcij in pa seveda s statusom, ki si ga pridobijo lastniki Applovih naprav. Lahko bi rekli, da je Apple uspel ciljnim kupcem predstaviti napravo, kot si jo je zamislil, ki pa seveda še vedno ni popolna, ker ima vseeno precej zastarelih komponent, kot so npr. kamera, procesor in počasnejša generacija čitalca prstnega odtisa, a je »žrtvovanje« novejših komponent v prid boljši ceni, razumljivo.  

Kot že večkrat omenjeno, bo letošnji iPad (6. generacija) zadovoljil potrebo mnogih kupcev, ki si želijo tablico uporabljati kot večji mobilni telefon, še zdaleč pa ni primeren za ljudi, ki si želijo iPad uporabljati kot svoj edini računalnik, o uspešnosti prodaje pa nam bo več povedala statistika. 

 

Viri:
https://www.imore.com/ipad-6-review 
https://www.apple.com/lae/ipad-9.7/specs/ 
https://www.gsmarena.com/apple_ipad_9_7_(2018)-9142.php

 

A. K.

Komentarji