Kaj narediti s proteinskim praškom, ki mu je potekel rok uporabe? Če ga uporabite, vam lahko škoduje in ali lahko zaradi njega zbolite?

Proteinski praški se ne pokvarijo, kot se pokvari mleko ali sveže meso. To je zato, ker je v suhem okolju za mikrobe nemogoče, da bi se v tem prašku razmnoževali. Torej, če vaših dodatkov ne hranite v vlažnem, toplem okolju, zaradi pretečenega roka uporabe ne boste zboleli, oziroma se ne boste počutili slabo.

Po pretečenem roku, bodo imeli praški manjšo ali ničelno učinkovitost pri grajenju mišic. Zato vam predlagamo, da jih ne uporabljate več kot tri mesece po pretečenim rokom. Beljakovine v praških razpadejo zaradi reakcije, ki jih povzročijo prisotni sladkorji, ki so ostali iz mleka in ti sladkorji  razgradijo aminokislinske lizine.

Če veste, da so vaši proteini po roku uporabe, jih vedno prej poskusite. Dajte si jih malo na jezik in okušaje, če imajo okus po kartonu, oziroma je njihov okus ali barva začela bledeti, jih vrzite v smeti. To pomeni, da niso več tako bogati z aminokislinami. So vaši proteini od nekdaj imeli okus po papirju ali kartonu? Zavrzite jih in se odpravite po nove.

 

Pridobljeno: Men’s Health

L. Z.

Komentarji