Vsi vemo, da kajenje zdravju škoduje. To je dobro znano že več desetletij. Toda morda boste še vedno presenečeni nad vplivi in miti, ki običajno niso resnični.

Nikotin je glavna strupena sestavina cigaret

Nikotin je snov, ki vas zasvoji, največ škode pa povzročajo druge substance. Nikotin v majhnih odmerkih v cigaretah ne povzroči srčnih napadov, raka ali poškodb pljuč. Bolj škodljivih je več tisoč drugih snovi, zlasti katran in ogljikov dioksid. V tobačnem dimu je 70 znanih povzročiteljev raka.

Kajenje pomaga zmanjšati stres

Nivo stresa se čez dan med cigaretami poveča. Tako kajenje pravzaprav poveča nivo stresa. Dodaten stres lahko povzroči zaskrbljenost zaradi posledic za zdravje. Poleg tega je nikotin poživilo in sprošča stresne hormone kot je adrenalin. Raziskave so pokazale, da nekdanji kadilci poročajo, da se počutijo manj stresno kot takrat, ko so kadili.

“Lahke” cigarete so varnejše

Cigarete, narejene z različnimi filtri, papirjem ali mešanicami tobaka, ki so jih včasih označevali kot lahke, ultralahke ali blage za vas niso boljše. Raziskave kažejo, da lahke cigarete niso bolj zdrave in da se je izdelke proizvajalo in tržilo na zavajajoč način.

E-cigarete so bolj zdrava izbira

Te niso neškodljive. O njih smo razbijali mite v enem izmed prejšnjih člankov. Izkazalo se je, da so nekoliko manj škodljive kot običajne cigarete, vendar njihova uporaba vseeno ni priporočljiva.

Nikotinski nadomestki so tako nevarni kot kajenje

Terapija nadomeščanja nikotina (NRT) je veliko varnejša kot kajenje. Uporaba obližev, žvečilk ali razpršil lahko nadomesti nikotin, ki bi ga telo drugače prejelo s kajenjem, vendar v veliko nižjih koncentracijah. Večino škode pri kajenju povzročita katran in ogljikov monoksid, teh pa v nikotinskih nadomestkih ne najdemo.

Manj cigaret pomeni manjšo škodo zaradi kajenja

Kadilci podzavestno prilagajajo kajenje, ko zmanjšajo število cigaret. Ko kadijo manj cigaret, vsako kadijo bolj intenzivno, da izločijo več nikotina in ohranijo raven nikotina v območju udobja. Vsako cigareto kadijo dlje in bolj intenzivno, da kompenzirajo zmanjšanje števila cigaret.

Vir: WebMD

J. R.

Komentarji