Elektronske cigarete ali krajše e-cigarete so naprave, ki tekočino segrevajo v aerosol – delce, ki so v zraku porazdeljeni kot plin. V tekočini po navadi najdemo nikotin in aromo. Poleg nikotina lahko e-cigarete vsebujejo še druge škodljive sestavine, kot so zelo fini delci, ojačevalci okusa, hlapne organske spojine in težke kovine.

Uporaba e-cigaret se povečuje

To dejstvo drži. Njihova poraba je vedno večja, še posebej med mladimi. Raziskava iz Kanade je pokazala, da se je uporaba e-cigaret pri Kanadčanih, ki so stari med 16 in 17 let, lani povečala z 29,3 % na 37 %. Razširjenost in pogostost t. i. vapinga se je povečala med ljudmi, ki nikoli niso kadili ali pa to počnejo občasno.

Uporaba e-cigaret ni povezana s kajenjem običajnih cigaret

Glede na nekatere raziskave, ki so upoštevale od 14 do 30 let stare ljudi, imajo nekadilci, ki uporabljajo e-cigarete, trikrat večjo verjetnost, da bodo začeli kaditi cigarete. Eden izmed šest nekadilcev, ki uporabljajo e-cigarete, bo začel kaditi cigarete.

E-cigarete pomagajo opustiti kajenje

Del dokazov, katere so predložili nedavni naključni klinični preizkusi, kaže, da so e-cigarete res učinkovito orodje za opuščanje kajenja. Ob tem ne smemo pozabiti na to, da lahko nekadilce privedejo do kajenja običajnih cigaret.

E-cigarete so škodljive za zdravje

Ker so razmeroma nove, lahko pričakujemo, da bodo dolgoročni učinki na zdravje postali znani šele čez nekaj let. A že zdaj je znano, da je nikotin škodljiv in ima več negativnih učinkov na človeško telo. Nedavne ugotovitve kažejo, da lahko izpostavljenost e-cigaretam povzroči težave s pljuči.

Zdravstvena stroka bi morala več govoriti o uporabi e-cigaret

Trenutno znani dokazi o vplivu uporabe e-cigaret bi morali privesti do tega, da bi zdravniki razmislili, kako svetovati nekadilcem glede zdravstvenih tveganj e-cigaret. Dilema obstaja zaradi tega, ker so e-cigarete določenim ljudem uspešno pomagale pri prenehanju kajenja. Njihova uporaba lahko na prvi pogled zgleda neškodljiva, vendar se je treba zavedati, da vsebujejo nikotin, ki močno zasvoji in škoduje ljudem.

E-cigarete postajajo med mladimi vedno bolj priljubljene, a ker razvoj možganov traja nekje do 25. leta, lahko njihova uporaba zaradi nikotina in drugih škodljivih sestavin povzroči zasvojenost in škodi razvoju možganov. Zato jih je bolje uporabljati le za prenehanje kajenja, saj lahko v tem primeru dejansko pomagajo. Toda po uspešnem opuščanju kajenja je treba prenehati tudi z uporabo e-cigaret.

 

J. R.

Vir: InterestingEngineering

 

Komentarji