V dobi vedno močnejših ARM procesorjev, ko je »hardwareska« in cenovna meja med zmogljivimi tablicami in prenosniki vedno manjša, se ljudje pogosto sprašujemo, ali bi lahko živeli zgolj z eno napravo poleg pametnega telefona, ki bi lahko bila tako tablica, kot prenosnik. Tu nastopa Applov iPad Pro, katerega zmogljivost je iz generacije v generacijo vedno večja, po mnenju Appla celo že dovolj velika, da lahko iPad nadomesti naše prenosnike. Pa je to zgolj želja, ali tudi realnost?

Zmogljiva tablica, pa je to tudi zmogljiv prenosnik?
iPad Pro je izjemno zmogljiva tablica zahvaljujoč Applovemu 8-jedernemu A12X Bionic procesorju, ki je Applov najzmogljivejši procesor do sedaj. Zelo je podoben A12 Bionicu, ki ga najdemo v novih iPhonih, bistvena razlika med procesorjema pa je razlika v številu jeder tako v centralni procesni enoti, kot tudi v grafični procesni enoti, ki omogočata še večjo zmogljivost, ki je primerljiva z zmogljivostjo nekaterih prenosnikov.

Sodeč po rezultatih doseženih v Geekbenchu, ki velja kot univerzalno objektivno merilo za določanje zmogljivosti v seriji testov procesorja, lahko po zmogljivosti iPad Pro dejansko konkurira nekaterim prenosnikom. Pri testiranju enega samega procesorskega jedra doseže Apple A12X Bionic dobrih 900 točk več, kot Intel Core i5 7200U v lanskem MacBooku Pro brez »touchbarja« – A12X Bionic je namreč dosegel 5030 točk, Intelov procesor pa zgolj 4096. Razlika pri testiranju zmogljivosti več procesorskih jeder je še bolj očitna, saj je Intelov Core i5 dosegel zgolj 9115 točk, kar je skoraj dvakrat manj kot novi A12X Bionic, ki je na istem testiranju dosegel 17995 točk.

Seveda zmogljivost ni edini pomemben del hardwara – pomembni so tudi vhodi, ki jih je Apple letos znova posodobil – svoj znameniti »Lightning« vhod so zamenjali z USB-C vhodom, ki sicer odpira mnoga vrata za napredek, a vseh zunanjih naprav na žalost še ne moremo priključiti zaradi pomanjkanja sistemskih funkcij v iOS-u.

Pri »hardwareu« (vsaj kar se zmogljivosti tiče) Applu ne moremo nič zameriti, saj je zmogljivost njihovih ARM procesorjev res na visokem nivoju. Težave pa se začnejo pri »softwaru«.

iOS – idealen sistem za pametne telefone, kaj pa za prenosnike?
Medtem ko je iOS za telefone skoraj idealen sistem, ki uporabnikom na nekaterih področjih nudi boljšo varnost in zasebnost kot Android, pa so aplikacije napisane za iOS optimizirane predvsem za majhne zaslone na dotik in pogosto ne omogočajo vseh funkcij, kot njihove bolj zahtevne verzije, ki se sicer uporabljajo predvsem na namiznih računalnikih in prenosnikih (Final Cut Pro, Adobe Photoshop, ipd.).

Sicer že vemo, da ima Adobe namen posodobiti svoj Photoshop za iPad tako, da bodo uporabniki imeli na voljo vse funkcije, ki jih že uporabljajo na svojih namiznih ali prenosnih računalnikih s sistemom Windows ali Macih, a to skupaj s projektom Marzipan, ki bi omogočal razvijalcem lažje prilagajanje macOS aplikacij za iOS in obratno, preprosto ni dovolj, če želi uporabnik urejati veliko slik ali videov ali morda 3D modelov, ki na disku zavzamejo veliko prostora, pa jih ne more prenesti na zunanji trdi disk, ker tega iOS trenutno ne dopušča.

Zaključek
Medtem ko je iPad Pro dovolj zmogljiv in lahko iOS Apple vedno posodobi ter mu doda nove funkcije, pa bodo ljudje še vedno iPad Pro kupovali kot takšno napravo, ki je na voljo ob času nakupa in ne kot napravo, ki bi hipotetično lahko bila v primeru takšne posodobitve čez pol leta ali eno leto – zaenkrat iPad Pro lahko nadomesti prenosnike za tiste, ki prenosnik sicer uporabljajo za brskanje po internetu, branje novic, gledanje YouTuba in Netflixa in igranje iOS igric, vsi ostali pa bomo morali na »pravo stvar« še malce počakati.

A. K,

Komentarji