Učinki koronavirusa se poznajo tudi na gospodarstvu. Tega se zavedajo tudi pri Applu, kjer napovedujejo prihodek, ki bo manjši od napovedi. Virus je vplival na proizvodnjo in prodajo, zato bo dobava po vsem svetu začasno omejena.

Proizvajalec iPhonov je eno prvih večjih ameriških podjetij, ki so dejali, da je epidemija prizadela njihove finance. Čeprav so za prvo četrtletje napovedovali rekordne prihodke do 67 milijard dolarjev (62 milijard evrov), to število zagotovo ne bo doseženo. Prodaja bo upadla predvsem na Kitajskem, kjer je večina prodajaln zaprta ali pa obratuje po skrajšanem delovnem času. Svoje trgovine Apple odpira postopoma in bo tako počel tudi vnaprej, saj želi to storiti čim bolj varno. Njihova mesta za proizvodnjo se nahajajo zunaj province Hubei in čeprav so se vsi ti objekti ponovno odprli, se proizvodnja ponovno zaganja počasneje od predvidevanja.

Analitiki so ocenili, da bi lahko virus na Kitajskem v prvem četrtletju povpraševanje po pametnih telefonih zmanjšal za polovico. Ker je to največji svetovni trg za te naprave, bi posledice lahko občutili vsi proizvajalci na tem trgu. Vpliv zaradi širjenja virusa se pozna tudi v avtomobilski industriji. Proizvajalec težke mehanizacije JCB zmanjšuje proizvodnjo v Združenem kraljestvu, saj je prišlo do pomanjkanja sestavnih delov iz Kitajske. Kljub temu da so v gospodarstvu pričakovali upad zaradi pojava virusa, je ta še večji od pričakovanega. Oblasti želijo omejiti širjenje virusa, vendar je okuženih več kot so pričakovali. Kitajski pomagajo druge države, med njimi tudi Slovenija, saj je v interesu vseh, da se širjenje virusa, za katerega še ni zdravila, zaustavi.

 

Povzeto po: BBC

J. R.

Komentarji