Zadnje čase boste na internetu pogosto zasledili novice, da gre Applu pri prodaji iPhonov vedno slabše, kar je vzrok za padec vrednosti Applovih delnic pod 200 ameriških dolarjev. Ali to res drži?

Apple nič več »bilijonsko« podjetje?
Vse dokler vrednost Applove delnice presega dobrih 207 ameriških dolarjev, se Apple tretira kot edino podjetje vredno bilijon ameriški dolarjev. Prvega novembra so iz Appla sporočili, da v naslednjem četrtletnem poročilu ne bodo več objavljali števila prodanih iPhonov, iPadov in Macov. To je povzročilo, da je vrednost Applovih delnic do 5. novembra padala do 198 ameriških dolarjev, a se vrednost delnic počasi spet dviga.

Apple je vsako leto z novo iteracijo iPhona zadnjih nekaj let poleg sestavnih delov in dizajna iPhonov »nadgradil« tudi njihovo ceno, ki je višek dosegla letos za osnovni model iPhona XS Max pri 1099$. Pri tako visokih cenah, ki jih je Apple postavil za svoje telefone, je število prodanih enot skorajda irelevantno, saj je na koncu koncev pomembno, koliko denarja je podjetje zaslužilo s prodajo –Applove cene so namreč neprimerljive z npr. cenami poceni telefonov kitajskih proizvajalcev, kot soXiaomi, OnePlus in Huawei. Tako ali tako večina Applovih konkurentov že sedaj ne razkrije števila prodanih naprav in raje uporabljajo relativno razliko v prodaji v procentih, kar nam prav tako pove bolj malo.

Apple si lahko privošči visoke cene lastnih produktov
Zakaj si Apple upa dvigovati cene iPhonov v oblake? Drži, Apple izdeluje izjemno kvalitetne telefone z izjemno dobrim operacijskim sistemom, ampak saj tudi mnoga druga konkurenčna podjetja, kot so Samsung ali Google, prodajajo prav tako zelo kvalitetne naprave. Dejstvo je, da pri telefonih s sistemom Android uporabniki lahko izbirajo med širokim spektrom proizvajalcev, med katerimi na nobenem telefonu Android ne bo izgledal enako. iOS z njegovo integracijo z drugimi Apple napravami v Applovem ekosistemu ter zanesljivost Applovih naprav sta tista, ki Applove navdušence ohranjata zveste Applu, sta glavni vzrok, zakaj so Applovi navdušenci pripravljeni plačati več za iPhone. 

Ker se kupci niso preveč pritoževali nad ceno lanskega jubilejnega iPhona X in se je le-ta precej dobro prodajal, si je Apple upal stopiti korak naprej in ohraniti ceno iPhona XS pri 999$, za iPhona XS Max pa so kot že rečeno zahtevali dobrih 100$ več. Za primerjavo – na redditu je eden izmed uporabnikov preračunal, da je prvi iPhone iz leta 2007 kupcem bil na voljo za današnjih 605$, stari model MacBooka Air (2017) pa se še sedaj prodaja za 999$. Dokler se Applovi zanesljivosti in brezhibni koherenci naprav v ekosistemu ne pojavi resna konkurenca in uporabniki svojega nezadovoljstva s cenami ne bodo pokazali s kupovanjem konkurenčnih produktov, si bo Apple še naprej upal privijati cene le zato, da bi izvlekli maksimalen profit, ker ga lahko.

So torej prodali manj iPhonov?
Na internetu krožijo govorice, da naj bi se iPhone XR prodajal slabše, kot so si pri Applu v osnovi zamislili. Potrebno je dodati še, da krožijo tudi govorice o boljši prodaji iPhonov 8 in 8 Plus ter celo XS Max, kot so si to predstavljali pri Applu. Poleg tega zaradi kvalitete in zanesljivosti (pa tudi zaradi visokih cen) uporabniki iPhonov vedno dlje časa ostajajo pri svojih napravah in se za nakup novega iPhona ne odločijo več po enem ali dveh letih.

Vir: https://www.theverge.com/2018/11/1/18053782/apple-earnings-q4-2018-stop-ipad-iphone-mac-unit-sales-disclosure

A. K.

Komentarji