Apple bo moral plačati globo v višini 25 milijonov evrov, ker je namenoma upočasnjeval starejše modele iPhonov ne da bi potrošnikom to pojasnil. Globo je določila francoska nadzornica za konkurenco in goljufije (DGCCRF), ki je dejala, da potrošniki niso bili opozorjeni.

Leta 2017 je Apple trdil, da je upočasnil nekatere iPhone, vendar je dejal, da je to storil le zato,da je “podaljšal življenjsko dobo” naprav. Številni kupci so že dolgo sumili, da je Apple upočasnil starejše iPhone, da bi ljudi spodbudil k nadgradnji, ko bo izšel nov. Pri Applu so trdili, da so litij-ionske baterije v napravah postale manj sposobne izpolnjevati zahteve visokega toka, saj so se sčasoma starale. Rezultat tega bi lahko bil nepričakovana izključitev telefona z namenom zaščite svojih elektronskih komponent.

Izdana je bila posodobitev programske opreme za iPhone 6, iPhone 6S in iPhone SE. Ta posodobitev naj bi “olajšala delovanje baterije. To je bilo potrjeno, ko so kupci delili preizkuse zmogljivosti na portalu Reddit. Eden izmed kupcev je pokazal, da se je zmogljivost njegovega iPhona 6S s staranjem precej upočasnila, po zamenjavi baterije pa se je bistveno izboljšala. Kljub temu so v Franciji Applu naložili globo. Lastniki naprav po njihovem mnenju niso bili opozorjeni, da lahko posodobitvi iOS (10.2.1 in 11.2) upočasnita njihove naprave.

Poleg globe bo moral Apple za 1 mesec dodati obvestilo v francoskem jeziku na svojo spletno stran. Apple je storil kaznivo dejanje – zavajujoča poslovna praksa je vzrok za dodeljeno globo. Podjetje iz Kalifornije je potrdilo, da namenoma upočasnjuje naslednje mobilne naprave:

  • iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus,
  • iPhone SE,
  • iPhone 7 in 7 Plus,
  • iPhone 8 in 8 Plus s sistemom iOS 12.1 ali višje,
  • iPhone X s sistemom iOS 12.1 ali višje,
  • iPhone XS, XS Max in XRs sistemom iOS 13.1 ali višje.

Ta način naj bi bil omogočen šele, ko se začne delovanje baterije slabšati. Pri Applu so dejali, da so učinki upravljanja zmogljivosti na novejših modelih manj opazni zaradi bolj napredne strojne in programske opreme.

Povzeto po: BBC

J. R.

Komentarji