Skupno število bitcoinov je omejeno. Ko bo ustvarjenih 21 milijonov kovancev, jih uporabniki ne bodo mogli več rudariti. To je eden glavnih razlogov, da se bitcoin pogosto označuje kot “digitalno zlato”. Tako kot je količina te rumene kovine na svetu omejena, je omejeno število bitcoinov.

Trenutno je v obtoku približno 18 milijonov BTC, kar je približno 85 % skupne omejitve, vendar to še ne pomeni, da bo kripto valuta kmalu dosegla svoj limit. Do tega ni prišlo zaradi protokola, ki je od samega začetka kodiran v blockchain. Na vsakih 210.000 blokov pride do razpolovitve (angl. “halving”). To pomeni, da postane izdelava novih kovancev težja  tako kot pridobivanje zlata sčasoma postane zahtevnejše. Ko pride do razpolovitve, se nagrada rudarjev zmanjša za polovico. To pomeni, da ti dobijo 50 % manj BTC za preverjanje transakcij.

Na začetku (leta 2009) so rudarji za vsak blok prejeli 50 bitcoinov. Trenutno znaša nagrada 12,5 BTC, po tretji razpolovitvi v zgodovini pa bo nagrada znašala 6,25 BTC. Rudarjenje bitcoinov je postopek dodajanja zapisov o transakcijah v javni zapis. Ta zapis preteklih transakcij imenujemo veriženje blokov, saj se bloki sestavljajo skupaj. Z veriženjem blokov se potrdijo opravljene transakcije. To so računsko zahtevne operacije posebno namensko strojno opremo. Načeloma bi bitcoine lahko rudarili s procesorjem osebnega računalnika, vendar se to ne bi izplačalo. Že strošek električne energije bi bil večji od denarne vrednosti prejetih bitcoinov. Kljub temu pa se bitcoine rudari s posebno strojno opremo. Obstajajo namreč prave bitcoin “farme” – veliki prostori z ogromno procesorji, ki opravljajo zahtevne izračune.

Z razpolovitvijo se količina novih bitcoinov zmanjša. Če takrat vlada enako ali večje povpraševanje kot prej, cena najverjetneje naraste. Po prvi razpolovitvi 28. novembra 2012 je cena tega kripto kovanca začela rasti – v enem letu je narasla z 11 $ na 1038 $. V primeru druge razpolovitve pa je cena začela rasti že mesec prej. Bo tokrat podobno? Skeptiki menijo, da je razpolovitev že vplivala na ceno bitcoina. Kaj se bo zgodilo, ne moremo točno napovedati, strinjamo pa se lahko s tem, da so kripto valute – še posebej bitcoin – postale del našega življenja. Mediji o njih pogosto poročajo in nekateri bodo zagotovo izkoristili priložnost, še posebej glede na prejšnje vzorce.

 

Povzeto po: Cointelegraph

J. R.

Komentarji