Samsung je presenetljivo na enem izmed največjih dogodkov v svetu tehnologije, CES-u oz. Consumer Electronics Showu, ki se vsako leto odvija v Las Vegasu, in na katerem Apple seveda ni neposredno prisoten, oznanil, da na lanske in letošnje modele televizorjev prihaja – saj ni res, pa je –  Applova aplikacija iTunes in Applov AirPlay 2 »streaming« standard.

iTunes na… Samsungovih televizorjih?
iTunes knjižnica filmov in glasbe je bila v takšni ali drugačni obliki do sedaj na voljo zgolj na računalnikih s sistemoma Windows in macOS, na napravah s sistemom iOS ter na AppleTVjih. Kar je morda malo nesmiselno pri tem, da prihaja iTunes na Samsungove televizorje s Samsungovim operacijskim sistemom Tizen je, da se potemtakem marsikateremu kupcu več ne splača kupiti AppleTVja, če pa lahko dobi podobno funkcionalnost na televizorju samem, brez kakršnekoli dodatne »škatle«. Še bolj presenetljivo je, da se, vsaj po zadnjih informacijah, v času, ko prodaja iPhonov stagnira oziroma pada, Apple nič kaj dosti ne ogreva za to, da bi trgu predstavil nov produkt, kot je recimo dejanski televizor z zaslonom in ne le »škatla«, ki jo priključimo na televizijski zaslon drugega proizvajalca.

Obrazložitev za takšno odločitev Appla je dokaj preprosta – pri Applu so se namreč začeli zavedati, da zgolj prodaja hardwarea ne bo prinašala dobičkov v takšnih številkah, ki jim ustrezajo. Seveda tega (za enkrat) ne bodo reševali z znižanjem cen svojih naprav, temveč bodo več truda vložili v razvoj svojih storitev, kot so torej iTunes, iCloud, veliko pa se govori tudi o mogoči novi »streaming« storitvi, ki bo zelo podobna Netflixu in Huluju – videli smo že, da Apple veliko denarja namenja ustvarjanju vsebin sedme umetnosti, saj verjetno želi ustvariti podobno prepoznavno kategorijo na tem področju, kot so filmi in serije označeni z »Netflix originals«.

Bo Apple poskrbel za varovanje informacij svojih uporabnikov tudi na Samsungovih televizijah?
Seveda. Za portal The Verge so povedali, da Samsungove pametne televizije ne bodo mogle slediti, katere vsebine si bo uporabnik ogledoval v aplikacijah iTunes Movies in TV Shows, kot lahko pričakujemo glede na dosedanje izkušnje s prepričanji Appla na področju varstva zasebnih podatkov.

Je Samsung edini?
Medtem ko je poglaviten razlog, zakaj se je Apple odločil skleniti takšno vrsto »zavezništva« s Samsungom to, da so Samsungove televizije med bolj popularnimi in sorazmerno dobro prodajanimi, a uporabniki Samsungovih novih televizij ne bodo edini, ki bodo imeli »čast« uporabljati Applove storitve na le-teh. Poleg Samsunga je med rugimi Apple »dovolil« uporabo AirPlaya 2 tudi na televizijah znamk LG in Sony, za katere Apple očitno lahko jamči svojim uporabnikom ustrezno varnost osebnih podatkov in kvaliteto.

 

A. K.

Vir: https://www.theverge.com/2019/1/6/18170797/samsung-2019-tvs-itunes-support-airplay-2

Komentarji