Latinsko poimenovanje čokolade se glasi Theobroma Cacao, kar pomeni »hrana bogov«. Čokolado je bila tako poimenovana z razlogom. Ta kakavov izdelek lahko namreč blagodejno vpliva na vaše zdravje. S tem ne mislimo na čokolado v čokoladnih ploščicah in slaščicah, temveč visoko kakovostno temno čokolado. Ta se je dolgo uporabljala kot zdravilno živilo, uporabi se lahko tudi za izboljšanje razpoloženja in kot afrodiziak.

Čokolada za boljšo voljo
Čokolada lahko izboljša vaše počutje, še posebej, ko ste pod visokim pritiskom in v stresnih situacijah. V raziskavi so ljudje morali opraviti matematične in miselne naloge, ki so zahtevale njihovo pozornost. Nekaterim izmed sodelujočih so v pijačo dodali kakav. Ti so v nadaljevanju dosegli boljše rezultate in se ob tem počutili manj miselno obremenjene.

 

Z uživanjem čokolade boste jedli manj
Uživanje čokolade zmanjša apetit. Ena izmed študij je to ocenila tako, da je udeležencem dve uri pred obilnim kosilom ponudila 100 g mlečne ali temne čokolade. Tisti, ki so jedli temno čokolado, so v času kosila zaužili 17 % manj kalorij. Na to je verjetno vplivalo mleko v mlečni čokoladi, ki je na sebe vezalo polifenole in jih naredilo za telo nedostopne.

Čokolada za zdravo srce
Redno uživanje čokolade lahko izboljša zdravje vašega srca in ožilja. Polifenoli v kakavu namreč povečajo raven HDL holesterola, ki velja za »dober« holesterol. Ob tem se zmanjša nivo oksidiranega LDL holesterola. Kakav ugodno vpliva na nekatere spojine, rezultat tega pa je boljši krvni obtok.

Svetlejša koža in zaščita pred soncem
Z uravnavanjem krvnega obtoka vam lahko čokolada pomaga ohranjati zdravo kožo. V eni izmed raziskav so ženske 12 tednov uživale kakav – polovica ga je uživala z visokim, druge pa z nizkim deležem flavanola. Pri tistih, ki so uporabljale kakav z nizkim deležem flavanola, sprememb ni bilo. Pri visokem deležem flavanola pa je bil učinek sonca na kožo za 25 % manjši. Njihova koža je bila gostejša in bolje hidrirana.

Čokolada lahko zmanjša možnost vnetij
Čokolada ima lastnosti, ki znižujejo nastanek vnetij. Italijanska raziskava je poiskala povezavo med uživanjem temne čokolade in serumskega C-reaktivnega proteina.

 

Čokolada kot prebiotik
Strokovnjaki menijo, da polifenoli v kakavu direktno vplivajo na telo, vendar naj bi tudi posredno preko črevesja. Manjši polifenoli se lahko absorbirajo direktno v krvni obtok, medtem ko je za večje verige potrebno , da se v debelem črevesju razgradijo na manjše. S tem se število nujno potrebnih mikroorganizmov v našem črevesju poveča.

 

Čokolada proti staranju
Kakav lahko izboljša nastanek novih mitohondrijev v naših celicah. Flavanol izboljša biogenezo mitohondrijev. Znanstveniki so izvedli poskuse na miših. Nekaterim izmed njih so dodali flavanol, pri teh je prišlo v primerjavi z drugimi do 50 % boljših vadbenih sposobnosti in 30 % povečano odpornost na utrujenost mišic.

J. R.

Vir: https://blog.bulletproof.com/is-chocolate-good-for-you-health-benefits/

Komentarji