V današnjem hitro spreminjajočem se svetu postaja trajnostno naravnana in okolju prijazna tehnologija vse bolj pomembna. Ena izmed inovacij, ki se uveljavlja kot odgovor na izzive podnebnih sprememb in potrebo po obnovljivih virih energije, so balkonske sončne elektrarne. Te inovativne naprave omogočajo gospodinjstvom, da izkoristijo sončno energijo kar na svojih balkonih, kar predstavlja izjemen korak k večji energetski neodvisnosti in zmanjševanju ogljičnega odtisa.

Med obnovljivimi viri energije je trenutno v ospredju sonce, ki ima izjemno moč. S pomočjo njegove energije se lahko vsako gospodinjstvo oskrbuje z električno energijo, ki želi zmanjšati strošek računa za elektriko. V ta namen je potrebno namestiti le ustrezno rešitev – in to balkonske sončne elektrarne to zagotovo so!

Balkonska sončna elektrarna – najhitrejša pot do lastne električne energije

Če je še nedolgo nazaj veljalo, da za sončno elektrarno potrebujete veliko prostora na strehi in tudi veliko denarja, sedaj temu ni več tako. Vse te skrbi postanejo odveč, ko sprejmete odločitev o nakupu balkonske sončne elektrarne.

Balkonsko sončno elektrarno sestavljata eden ali dva solarna modula po 400 W, odvisno od tega, kakšno moč ima sončna elektrarna. Glavna naloga modulov je, da iz sončne energije proizvajajo enosmerni električni tok.

Poleg modulov, je nepogrešljiv del sončne elektrarne tudi razsmernik oziroma inverter. Le ta enosmerni tok pretvori v izmeničnega, ki s pomočjo kabla teče direktno v vašo vtičnico in napaja elektronske naprave v vašem domu.

Balkonska sončna elektrarna je zasnovana tako, da je njena končna teža čim manjša. En modul sončne elektrarne tehta približno 21 kg, kar pomeni, da jo brez skrbi lahko namestite na nadstrešek ali celo balkonsko ograjo.

V kompletu z balkonsko sončno elektrarno podjetja Energen d.o.o. dobite tudi kovinsko konstrukcijo za tri različne načine postavitve oziroma montaže.

Balkonska sončna elektrarna – okolju prijazna inovacija, ki vam prihrani ogromno skrbi

Balkonska sončna elektrarna je edinstvena inovacija, s katero boste prispevali tudi k čistejšemu okolju. Zanjo je značilno, da na najboljši možni način izkorišča moč sonca in jo pretvori v električno energijo – in to popolnoma brez sproščanja toplogrednih plinov!

Na ta način naredite veliko dobrega za okolje, hkrati pa tudi veliko prihranite pri stroških za električno energijo.

Za namestitev balkonske sončne elektrarne ne potrebujete veliko prostora in, kot že ime pove, jo lahko postavite na balkonsko ograjo. V primeru, da na balkonu ali na balkonski ograji nimate dovolj prostora, lahko napravo postavite na vrt ali nadstrešek – in to popolnoma sami!

Da, prav ste prebrali – za balkonsko sončno elektrarno ne potrebujete nobene dokumentacije*, niti vam ni potrebno čakati mesece na njeno montažo. S priloženimi navodili jo lahko namesti prav vsak v zelo kratkem času, brez posebnega strokovnega znanja.

*izjema je le soglasje lastnikov v večstanovanjskih stavbah.

Prednosti balkonske sončne elektrarne

Popolnoma jasno je, da ima balkonska sončna elektrarna ogromno prednosti tako za uporabnika, kot tudi za naše okolje.

Na tem mestu naj izpostavimo naslednje:

  • Pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov: Z uporabo balkonske sončne elektrarne izkoriščate izključno energijo sonca, poleg tega pa v ozračje ne spuščate nobenih toplogrednih plinov. Na ta način boste najbolje prispevali k čistejšemu okolju.
  • Enostavna namestitev in uporaba: Za namestitev balkonske sončne elektrarne ne potrebujete nobenega strokovnega znanja. S pomočjo priloženih navodil jo lahko namestite popolnoma sami, za njeno delovanje pa jo morate le še s kablom priklopiti v vtičnico.
  • Za balkonsko sončno elektrarno ne potrebujete nobene dokumentacije: Za namestitev balkonske sončne elektrarne ne potrebujete nobenih posebnih soglasij. Vse, kar morate storiti je, da 14 dni pred namestitvijo o tem obvestite svojega distributerja električne energije.
  • Z balkonsko sončno elektrarno prihranite pri stroških električne energije: Kakšni so natančni prihranki z balkonsko sončno elektrarno, je težko oceniti, saj so njeni izkoristki odvisni od več dejavnikov. Znano pa je, da lahko balkonska sončna elektrarna ob sončnem vremenu proizvede 8 kWh elektrike, s čimer prihranite približno 15 % električne energije na leto.
  • Balkonska sončna elektrarna ima dolgo življenjsko dobo: Balkonska sončna elektrarna je izdelana iz visokokakovostnih materialov, zaradi česar je njena življenjska doba 30 let, zato ni strahu, da bi se vam po letu ali dveh pokvarila.

Ustvarite si sodoben in trajnostno zasnovan dom

Poleg prihrankov je pri odločitvi za sončno elektrarno vsekakor pomemben tudi okoljski vidik. Zato je ključnega pomena, da se kot posamezniki zavedamo tega, da je vsak majhen doprinos k oblikovanju trajnostnega doma pomemben tako za posameznika kot tudi za celotno družbo.

Z balkonskimi sončnimi elektrarnami je sedaj to zelo enostavno, saj so okolju prijazna inovacija, hkrati pa so tudi cenovno dostopne in vam prihranijo ogromno skrbi pri njihovi namestitvi. So eden najboljših načinov, da tudi vi postanete neodvisni od električne energije iz omrežja ter si ustvarite sodoben in trajnostno zasnovan dom. 

Naredite korak naprej k boljši prihodnosti in izkoristite moč sonca – z balkonsko sončno elektrarno je to sedaj zelo enostavno, hitro in ugodno!

Komentarji