Ali platišča so vedno bolj priljubljena izbira med vozniki, saj so na pogled privlačnejša od jeklenih. Pa vendar se med mnogimi še vedno poraja ogromno vprašanj o njihovi pravilni izbiri in namestitvi, uporabi, vzdrževanju in še mnogo čem. In na tem mestu vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja!

1.   Ali so aluminijasta boljša od jeklenih?

Težko bi rekli, da so aluminijasta platišča boljša od jeklenih, ker je pri tem ključnega pomena, v kakšnih pogojih jih boste uporabljali.

Alu platišča so odporna na korozijo in so praviloma lažja, zaradi česar zagotavljajo večjo zmogljivost zaviranja in pospeševanja.

Kljub temu pa se v določenih situacijah jeklena platišča bolje obnesejo, saj so bolj trpežna in se zlepa ne poškodujejo, zato jih mnogi vozniki uporabljajo v zimskih razmerah.

2.   Kakšna je razlika med lahkim in težkim aluminijem pri platiščih?

Teža alu platišč vpliva na težo celotnega vozila, kar posledično vpliva tudi na odzivanje podvozja in vzmetenja. Zato vozilo z lažjimi alu platišči praviloma bolje pospešuje in učinkovitejše zavira.

Res pa je, da je teža alu platišč pogojena s trdoto materiala. Težja alu platišča so izdelana iz trdega aluminija, lažja pa iz mehkejšega aluminija.

Običajno je povečana trdnost alu platišč tista lastnost, ki lahko močno zmanjša deformacijo platišč in pnevmatik v zavojih.

3.   Kako pravilno čistiti in vzdrževati aluminijasta platišča?

Za bleščeč sijaj je priporočljivo alu platišča očistiti vsaj 2 do 4-krat mesečno. Čiščenja se lotite šele takrat, ko so alu platišča popolnoma ohlajena.

Najprej jih sperite z malo vode, nato pa nanje nanesite specialno čistilo in ga pustite delovati nekaj minut. Nato s pomočjo gobe odstranite umazanijo in platišča ponovno sperite s čisto vodo.

Na koncu platišča le še obrišite s suho krpo, za sijoč izgled pa nanesite brezbarvno tekoče loščilo.

4.   Ali lahko aluminijasta platišča uporabim v vseh vremenskih pogojih?

Aluminijasta platišča so primerna za vse vse vremenske pogoje, saj so odporna na korozijo. Res pa je, da mnogi vozniki v času zime alu platišča vseeno zamenjajo z jeklenimi.

Glavni razlog je v manjši občutljivosti na poškodbe. To pomeni, da so jeklena platišča v zimskih vremenskih razmerah boljša izbira, če želite svojim alu platiščem podaljšati življenjsko dobo.

5.   Kako izbrati pravo velikost in širino aluminijastega platišča za svoje vozilo?

Podatek o ustrezni velikosti in širini aluminijastih platišč dobite v homologacijskem kartončku ali pa je zapisan na samih platiščih v obliki posebnih oznak. Pomembno je, da se pri izbiri platišč strogo držite dimenzijam v kartončku, saj platišča pomembno vplivajo na vozne lastnosti.

 

Oba podatka (premer in širina platišč) sta izražena v colah, nekatera platišča pa imajo v zapisu tudi veliko črko, ki definira namembnost platišča, torej, ali je namenjeno osebnim vozilom, gospodarskim vozilom, tovornim vozilom ali štirikolesnikom.

6.   Ali aluminijasta platišča vplivajo na porabo vozila?

Nizka teža aluminijastih platišč med drugim vpliva tudi na nižjo težo celotnega vozila. Zaradi tega je popolnoma logično za pričakovati, da je to enako pomemben dejavnik, ko imamo v mislih porabo goriva. Le ta je z izbiro alu platišč bistveno manjša, kot pa če bi na vozilo namestili jeklena platišča.

7.   Kako prepoznati kakovostna aluminijasta platišča in se izogniti ponarejenim?

Če se odločite za nakup novega vozila, ima le ta praviloma nameščena originalna alu platišča – v tem primeru so skrbi popolnoma odveč.

Kadar pa kupujete rabljeno vozilo, so na njem rabljena platišča za katera ni nujno, da so originalna – in podobno velja tudi v primeru, da želite polepšati videz svojemu jeklenemu konjičku z nakupom novih platišč. V tem primeru je najbolje, da to storite pri preverjenem ponudniku alu platišč.

8.   Kako pomembna je pravilna namestitev in uravnoteženje aluminijastih platišč?

Neustrezna namestitev in neuravnoteženje aluminijastih platišč pomembno vpliva na vozne lastnosti kot tudi na ostale dele podvozja. Najhitreje jo opazite v tresenju volana, sčasoma pa v večji obrabi pnevmatik, amortizerjev in podvozja.

Zato je nujno, da se platišče vedno vpne v stroj za uravnoteženje, s katerim se hkrati prepoznajo tudi morebitne poškodbe.

9.   Kako aluminijasta platišča vplivajo na videz in vrednost vozila?

Dejstvo je, da lep izgled platišč našemu jeklenemu konjičku dodajo veliko estetsko vrednost. In to je tudi eden od razlogov, zaradi katerega so aluminijasta platišča vedno bolj priljubljena.

Njihova največja prednost je, da so izdelana v različnih dizajnih, zato lahko vsakdo izbere edinstven izgled. Vendar pa aluminijasta platišča ne pripomorejo k višji vrednosti vozila zgolj zaradi videza, ampak tudi zato, ker so že v osnovi dražja od jeklenih.

Prepričani smo, da smo vam odgovorili na vsa vprašanja o alu platiščih. Če pa imate še kakšno dodatno vprašanje, kontaktirajte strokovnjake na tem področju – podjetje Felnar Center d.o.o.

Komentarji