Gorsko kolesarjenje je več kot le športna dejavnost – je prava pustolovščina, ki nas popelje v neokrnjeno naravo, strma pobočja in razgibane terene. Pri tem pa je izbira pravega gorskega kolesa ključnega pomena, saj se različne vrste terenov zahtevajo različne lastnosti in značilnosti kolesa.

Gorsko kolo ali MTB (mountain bike) je primarno namenjeno vožnji po neurejenih gozdnih in gorskih poteh. Opremljeno je s pestro izbiro prestavnih razmerij in ima razvite kompaktne okvirje. Prestavna razmerja so izjemno uporabna pri stalnem spreminjanju naklona in strmine, kompaktni okvirji pa omogočajo odličen nadzor nad krmiljenjem. Uporabniki takšnega kolesa so praviloma po duši avanturisti, ki želijo premagovati različne ovire.

Ker je naša dežela kot nalašč ustvarjena za gorsko kolesarjenje, boste slej ko prej morda tudi vi s kolesom želeli opazovati čudovite pokrajine in izgubljati odvečne kalorije po hribih.

A čaka vas precej resna naloga – izbira primerne vrste gorskega kolesa. Teh je namreč kar nekaj. Preden vam jih predstavimo, se seznanite še z dejavniki, ki jih morate na sploh upoštevati pri izbiri.

Pomembni dejavniki pri izbiri gorskega kolesa

Pri izbiri gorskega kolesa upoštevajte vse pomembnejše dejavnike, med katerimi predvsem izstopajo:

  • vaš slog vožnje: ključno vpliva na to, katera vrsta gorskega kolesa je za vas najprimernejša. Kolo s polnim vzmetenjem izberite, če radi vozite hitro ter po klancih. Kolo s prednjim vzmetenjem pa je bolj smiselna izbira, če ste začetnik in si želite predvsem gladke vožnje.
  • teren vožnje: če radi vozite predvsem po brezpotjih, izberite kolo s polnim vzmetenjem. Za vožnjo po gladkih poteh s tršo vožnjo izberite kolo s sprednjim vzmetenjem.
  • proračun: ker se gorska kolesa med seboj razlikujejo tudi po cenah, morate izbiro prilagoditi svojemu proračunu in najti čim kakovostnejše kolo z optimalno opremo. Kupite si lahko tudi dobro ohranjeno rabljeno gorsko kolo.

Vrste gorskih koles

1.    Klasično gorsko kolo – XC

XC gorsko kolo je med vsemi vrstami najlažje. Amortizerje ima spredaj in zadaj.

Primeren je za tiste, ki si želite izboljšati svoje tehnične sposobnosti, obenem pa osredotočati na težje terene, kjer je veliko kamenja, korenin, strmih vzponov. Je odlična izbira za vožnjo po klancu navzgor.

Klasična gorska kolesa so zlasti zaželena med rekreativnimi in tekmovalnimi kolesarji, ki hočejo izkoristiti svoje potenciale in se podati na avanturo.

2.    Trail gorsko kolo

Trail gorska kolesa so narejena za vsestransko vožnjo po brezpotjih. Dobrodošla so za kolesarje vseh nivojev znanja. Zasnovana so za izjemno udobno vožnjo.

Moderno trail gorsko kolo je znano predvsem po tem, da odlično pleza in je igrivo med spustom. Je dovolj učinkovito, da z njim lahko opravite celodnevno kolesarsko turo. Z njim na dan lahko prekolesarite več kot 70 kilometrov.

3.    All mountain kolo

All mountain gorsko kolo je izvrstna izbira za tiste, ki ste v gorskem kolesarjenju začetniki. Vsekakor je kolo primerno tudi za izkušenejše kolesarje, ki se najraje vozijo po vseh vrstah terena.

Gorska kolesa All mountain uporabljajo trpežnejše komponente in zračne amortizerje. Celostno pa torej kljub temu ponujajo relativno lahek paket kolesa, ki se izvrstno počuti tako na manj zahtevnih kot tudi tehnično zahtevnejših spustih.

4.    Enduro kolo

Čeprav je enduro kolo izdelano za vsestransko vožnjo po brezpotjih, se skorajda najpogosteje uporablja za spuščanje. Pri izbiri takšne vrste je najpomembneje, da izberete tisto kolo, ki je vsestransko uporabno in se zlahka sooča z različnimi pogoji na poti.

Njegove komponente so izjemno trpežne, pogosto so identične s tistimi, ki se uporabljajo na downhill kolesu. Enduro kolo se lahko uporablja tako na turah kot v tako imenovanih bike parkih.

5.    Downhill kolo

Downhill kolesa so izvrstna izbira za hitro vožnjo in za uspešno premagovanje najzahtevnejših terenov. Če se želite večinoma spuščati, je to zagotovo vaša najboljša izbira.

So lahka, trda in agresivna. Izbirate lahko med izvedbami trdega in polnega vzmetenja. Navadno so narejena z okvirji iz aluminija ali ogljikovih vlaken.

6.    Električno gorsko kolo

Električno gorsko kolo je vse pogostejša izbira za vožnjo po gorskih poteh, in to z odličnim razlogom. Zagotavlja, da greste lahko hitreje in dlje kot z navadnim gorskim kolesom. Posledično je kot nalašč odlična izbira za razgiban tempo, ki nam ga narekuje sodobno življenje.

E-gorsko kolo je opremljeno z majhnim motorjem, ki se nahaja pod okvirjem, kjer so gonilke. Motor napaja litij-ionska baterija. Motor pa moč omogoča samo, ko poganjate pedala.

Občutek je povsem identičen kot pri navadnem poganjanju kolesa, samo da pri procesu poganjanja e-kolesa nimate naprezanja, predvsem je to čutiti, ko se vozite navkreber.

Nakup gorskega kolesa

Ko boste točno vedeli, katera vrsta gorskega kolesa je najprimernejša za vaš slog vožnje, teren in proračun, se boste morali odločiti, kje točno ga boste kupili.

Kolesarska trgovina Wheelbase je zagotovo najboljše mesto, kjer lahko izbirate med vsemi vrstami najkakovostnejših gorskih koles, obenem pa vam bodo pri nakupu pomagali tudi strokovno podkovani in izkušeni prodajalci.

Komentarji