Vzdrževanje in čiščenje motornega kolesa sta ključna dejavnika za ohranjanje njegovega videza in delovanja v najboljšem možnem stanju. Ne glede na to, ali ste strasten motorist ali občasni ljubitelj vožnje, skrbno čiščenje vašega motornega kolesa bo ohranjalo njegov sijaj in privlačnost, hkrati pa tudi podaljšalo življenjsko dobo njegovih komponent.

Vsako motorno kolo zahteva posebno nego, saj s tem poskrbite tudi za njegovo brezhibno delovanje. Za razliko od avtomobila, pa je potrebno biti pri čiščenju še posebej pozoren na elektroniko, motor in druge občutljive dele.

Izberite pravo lokacijo za pranje motornega kolesa

Ali ste vedeli, da je v nekaterih državah pranje motociklov na prostem prepovedano, ker lahko olje in kemikalije prodirajo v tla in na ta način onesnažujejo podtalnico?

Pomembno je, da se pred pranjem motocikla pozanimate o tem, kakšni so lokalni predpisi na območju, kjer živite.

Če perete motocikel doma, potem poskrbite, da voda odteče z dvorišča na okolju varen način, ali pa motocikel operite v pralnicah.

Z motornega kolesa odstranite grobo umazanijo

Predno se lotite čiščenja motornega kolesa, se vedno prepričajte, da je motor dvokolesnika popolnoma hladen. Nato pa je vaš prvi korak, da z motornega kolesa odstranite najbolj grobo umazanijo, za kar je najbolje uporabiti kar sesalnik za mokro in suho sesanje.

S tovrstnim sesalnikom boste najbolje odstranili prah, mrtve insekte, žuželke in pajčevine, saj vam omogoča dostop do najmanjših rež na motociklu, hkrati pa boste s tem preprečili, da bi se umazanija prenašala na druge dele motornega kolesa.

Očistite občutljive dele motornega kolesa

Po odstranitvi grobe umazanije, se najprej lotite najbolj občutljivih delov motocikla – verige in motorja.

Verigo motornega kolesa je potrebno očistiti na vsakih 300 do 500 km, v nasprotnem primeru se hitreje obrabi. Kadar čistite tudi celoten motocikel, potem najprej z žično krtačo odstranite najbolj grobo umazanijo na verigi, nato uporabite posebno čistilo za verigo, ga obrišite, na koncu pa verigo le še namažite.

Čiščenje in mazanje verige je vedno pred čiščenjem karoserije, saj vam v nasprotnem primeru oljnati ostanki umažejo sveže opran dvokolesnik.

Posebno pozornost je potrebno nameniti tudi motorju dvokolesnika. Če ga želite očistiti skrbno, potem uporabite gobico, mehko krtačo in vedro s toplo vodo, v kateri je šampon.

Z gobico najprej operite površino motorja, nato s krtačo odstranite umazanijo s hladilnih reber in manjših rež, na koncu pa ga sperite s čisto vodo.

Operite karoserijo motornega kolesa

Če želite hitro in učinkovito očistiti površino motocikla, potem je najbolj uporabiti visokotlačni čistilec skupaj z avtošamponom. To je zagotovo najučinkovitejši način za čiščenje motornih koles.

Avto šampon nanesite z nizkim pritiskom v smeri od zgoraj navzdol, pri čemer imajo visokotlačni čistilci Kärcher posebno odprtino za čistilno sredstvo ali pa uporabite penasti nastavek, ki omogoča natančnejše doziranje čistilnega sredstva.

Kärcher visokotlačni čistilniki vam za temeljito čiščenje karoserije omogočajo, da nanje pritrdite tudi rotacijsko krtačo za pranje s posebnim nastavkom Car&Bike. Ta je izdelana iz mikrovlaken in z njo je mogoče odstraniti najbolj trdovratno umazanijo.

Pri čiščenju karoserije nikakor ne smete pozabiti tudi na žaromete, ogledala, smernike in vetrobransko steklo, na koncu pa motocikel sperite s čisto vodo, da so ostanki čistilnih sredstev popolnoma odstranjeni.

Kadar za čiščenje karoserije uporabite visokotlačni čistilec, potem na napravi vedno izberite srednjo nastavitev tlaka in poskrbite, da je razdalja med visokotlačnim čistilcem in motociklom najmanj 15 cm. S tem se boste izognili morebitnim poškodbam plastičnih delov ali tesnil na motorju, ki so posledica previsokega pritiska.

Temeljito očistite platišča

Platišča so na motornih kolesih prava paša za oči, vendar le, če so pravilno negovana. V ta namen uporabite posebno čistilo za platišča, ki odstrani vso cestno umazanijo ter zavorni prah.

Čistilo razpršite na suha platišča in počakajte, da začne učinkovati. Nato ga sperite s čisto vodo, še bolje pa je, da za to uporabite visokotlačni čistilec in krtačo za pranje koles. Ta vam zagotavlja 360-stopinjsko čiščenje, zato boste z njo dosegli tudi težje dostopna mesta in reže.

Motorno kolo pravilno posušite

Po pranju motornega kolesa, ga je seveda potrebno še temeljito in pravilno očistiti. Najbolj primerni dnevi za čiščenje dvokolesnika so zato sončni dnevi z nizkimi temperaturami, kljub temu pa je potrebno vsa vlažna mesta na koncu obrisati z usnjeno krpo.

Pri tem si lahko pomagate tudi s sesalnikom za suho in mokro sesanje, pri katerih uporabite funkcijo pihanja ali sesanja in na ta način odstranite odvečno vlago tudi v najmanjših režah motornega kolesa.

Za popoln sijaj in zaščito vseh lakiranih delov, vam priporočamo, da na koncu nanesete posebno sredstvo za nego laka. Z njim boste zagotovo dosegli še boljše rezultate čiščenja, motornemu kolesu pa povrnili sijaj.

Komentarji