Samsung je prvič tradicionalno obliko telefona »nadgradil« s Samsungom Galaxy S6 Edge, ko je predstavil danes tako opevani »edge-to-edge« dizajn, ki ga je v svoji S liniji mobilnih telefonov ohranil in izpopolnjeval do danes. Ali se bo to glede na nedavne govorice o telefonu z upogljivim zaslonom spremenilo?

Upogljivost je kul, pa je zadosti kul, da bi na ostalo pozabili?
O pametnih telefonih z upogljivim zaslonom tehnološki navdušenci sanjarimo že kakšni 2 leti, odkar smo prvič slišali, da se veliki proizvajalci pametnih telefonov (pa tudi računalnikov), kot so LG, Lenovo in Microsoft, že igrajo s prototipi takšnih naprav. Medtem ko se ideja o upogljivem zaslonu sliši praktično in neverjetno, pa ne smemo pozabiti, da si zaenkrat še ne moremo popolnoma predstavljati dejanske uporabnosti in zanesljivosti takšnih naprav, kljub zelo obetavnim prototipom in konceptom. Koncept o upogljivem oz. pregibajočem zaslonu se je prvič pojavil leta 2010 z Microsoftovim »Courierjem«, delujoči prototip telefona z upogljivim zaslonom pa smo prvič videli prav letos na Samsungovi konferenci za razvijalce, kjer je južnokorejski velikan v debelem zaščitnem ovitku predstavil svoj Samsung Galaxy F.

Samsung Galaxy F prihaja
Samsung je očitno tako zelo prepričan v zanesljivost svojega prototipa, da ga načrtuje uradno predstaviti in hkrati, kot prvi priznani proizvajalec pametnih telefonov, tudi prodajati marca prihodnje leto. Tehnologijo, ki omogoča prepogibanje zaslona, pri Samsungu imenujejo Infinity Flex Display, vse kar trenutno vemo o njem pa je, da bo resolucija, ko bo zaslon prepognjen 840 x 1960 px, pri odprtem zaslonu pa bo znašala 1536 x 2152 px.

Govori se , da bo Samsung Galaxy F podpiral tudi tehnologijo Multi active window, ki na sistemski ravni omogoča uporabo treh aplikacij na enkrat, ko je telefon v uporabi v raztegnjenem stanju.Če se vam je zdela cena za iPhone X in iPhone XS Max absurdna, potem boljše, da globoko vdihnete, saj predvidena cena za Samsung Galaxy F znaša kolosalnih 1770€, kar je približno 800€ več kot bi danes odšteli za Samsung Galaxy S9+.

Galaxy S pa se kot kaže še ne poslavlja.
Glede na to, da gre za prvi poskus in da je že za izpopolnitev minorne spremembe tradicionalne oblike telefona od Galaxy S6 Edge do Galaxy S9 Samsung potreboval 3 leta, nikakor ne moremo predvideti, kako dobro se bo Galaxy F prodajal in ali bo komu, v takšnem stanju kot pač bo, prepogibanje telefona dejansko koristilo.

Logični zaključek, ki sledi je torej, da Samsungova priznana linija pametnih telefonov Galaxy S ne odhaja nikamor in bo zagotovo ostala takšna, kakor jo poznamo vsaj še eno leto, saj prve informacije o novem Galaxyu S10 že krožijo po internetu, kljub temu pa bo Samsung ostal pravi naslov za inovacijo in eksperimentiranje z novimi oblikami pametnih telefonov.

A. K.

 

Komentarji