Čeprav je večina oči vsako jesen uprta v Applove iPhone, pa si vseeno velja ogledati, če nam bo Microsoft uspel predstaviti kakšen bolj impresiven Surface Pro, Laptop, Studio ali Book.

Software

Microsoft bo po vsej verjetnosti na svojem dogodku 2. oktobra najprej predstavil novosti na področju programske opreme, ki oktobra prihaja s posodobitvijo Windowsov, zelo verjetno pa bodo predstavili tudi načrte za novo posodobitev, ki bo predvidoma tako kot do sedaj na voljo marca ali aprila naslednje leto.

Ena izmed pomembnejših novosti s področja programske opreme je nova sistemska aplikacija »Your Phone«, ki bi predvidoma morala biti delujoča že z oktobrsko posodobitvijo, a se pri Microsoftu, glede na to da od leta 2015 naprej posodabljajo Windowse dvakrat letno, na žalost nikoli ne ve, kdaj bodo napovedane novosti dejansko prišle, saj se pogosto zgodi, da jih zamaknejo za eno ali dve posodobitvi. Aplikacija Your Phone naj bi omogočala sinhronizacijo telefonov s sistemom Android in iOS z Windowsi in bi omogočila uporabnikom pošiljanje SMS-ov in npr. ogledovanje slik na telefonu kar na namiznem računalniku.

Na dogodku bodo najverjetneje prikazali povezavo med Microsoftovo programsko in strojno opremo doma in v službi ter tako tematsko prešli na hardware.

Hardware

Kot vedno pa obstaja možnost, da bo Microsoft predstavil Surface Pro in Surface Laptop z osveženim Intelovim procesorjem osme generacije Coffee Lake, ki dramatično izboljšajo zmogljivost prenosnih naprav v primerjavo s prejšnjimi generacijami procesorjev.

Tu velja omeniti še to, da ti napravi nimata vse bolj »mainstream« USB-C vhoda, ki je v letu 2018 prisoten več ali manj na vseh prenosnih napravah v cenovnem razredu kot sta Surface Pro in Surface Laptop, da o prisotnosti USB-C vhoda na telefonih sploh ne govorimo. Microsoft je pomanjkanje USB-C vhoda na svojih napravah opravičeval delno s tem, da skladno z njihovimi raziskavami, uporabniki še niso dovolj ozaveščeni o funkcionalnosti USB-C in Thunderbolt 3 vhodov, delno pa s tehničnimi omejitvami, ki so jih postavljali Intelovi procesorji prejšnje generacije, a se sedaj širijo govorice, da bi lahko Surface Pro in Surface Laptop poleg novih procesorjev lahko imela tudi USB-C vhod.

Letos bo tudi dve leti odkar je Microsoft predstavil svoj prvi All-in-one namizni računalnik Surface Studio, hkrati pa je Microsoft znan po tem, da svoje Surface naprave bolj konkretno posodablja v dvoletnih ciklih.

Pričakujemo lahko še kakšno besedo o Surface Hubu 2, ki je bil sicer predstavljen že letos spomladi, a Microsoft o njem še ni povedal prav veliko.

Veliko je bilo govora tudi o Andromedi, Microsoftovemu asu v rokavu, ki bi v teoriji lahko nadomestil vse naše računalnike od tablic do prenosnikov in namiznih računalnikov. Na veliko razočaranje je na tem dogodku skoraj zagotovo ne bomo videli, saj vsaj za enkrat še zdaleč ni zadosti dovršena.

Viri: https://www.theverge.com/2018/9/7/17831262/microsoft-surface-event-date-invite

https://www.windowscentral.com/microsoft-announces-october-surface-2018

https://www.windowscentral.com/surface-laptop-2-and-surface-pro-need-thunderbolt-3

 

Komentarji