Kot vsako leto je tudi letos na Google I/O konferenci, ki je potekala od 8. do 10. maja, Google naznanil prihod nove verzije operacijskega sistema Android, in sicer se bo ta imenovala Android P. Letos so se pri Googlu odločili, da bodo glavne izboljšave pri Androidu P namenili področju umetne inteligence.

Večji nadzor nad uporabo mobilnega telefona

Prva sprememba, ki je sicer kar malo presenetljiva, je nova nadzorna plošča, kjer bodo lahko uporabniki dostopali do podatkov o tem, koliko časa so določeni dan uporabljali katero aplikacijo, koliko obvestil so prejeli in pa tudi koliko minut so tisti dan uporabljali svoj mobilni telefon.

Tam si bodo lahko uporabniki tudi nastavili časovne omejitve za dnevno uporabo aplikacij, saj Google želi, da se uporabniki zavedajo lastne uporabe svojih mobilnih telefonov. Ko se bo čas uporabe aplikacije bližal nastavljenemu limitu, bodo uporabniki prejeli obvestilo, da lahko v miru zaključijo svoja opravila v aplikaciji, saj aplikacije po izteku časa ne bo več možno uporabiti, ne da bi zopet spremenili nastavitve v novi nadzorni plošči.

V paketu prihaja tudi nova funkcija »Wind down«, kateri bodo uporabniki lahko povedali kdaj imajo namen zaspati, funkcija pa bo prižgala način »Do not disturb«, ki bo barvo sistema spremenil v črno-belo, obenem pa tudi popolnoma onemogočil prejemanje kakršnih koli obvestil. Še en nov način, da se uporabniki znebijo motečih obvestil, je, da telefon na mizo položijo tako, da se zaslon dotika mize.

Navigacija s kretnjami

Z Androidom P bo Google popolnoma spremenil način navigacije na telefonu, saj bo po inspiraciji navigacije s kretnjami, ki jo lahko najdemo na iPhonu X, implementiral podoben način navigacije. Gumb za »nazaj« bo namreč prisoten le znotraj odprtih aplikacij in ne tudi na začetnem zaslonu, kot je to sedaj, gumb »domov« pa bo služil kot izhodiščna točka za navigacijo s kretnjami.

Ko bo uporabnik podrsal od gumba »domov« do vrha zaslona, bo odprl predal z aplikacijami, če pa bi podrsal samo do polovice zaslona, bi se odprl tako imenovani »overview screen«, kjer bodo lahko uporabniki dostopali do vseh odprtih aplikacij, ki pa bodo nekako na pol »žive« – med pregledovanjem odprtih aplikacij bo namreč možno manipulirati z njimi (npr. kopirati tekst iz ene aplikacije v drugo, brez da bi dejansko bili v aplikaciji).

Umetna inteligenca

Umetno inteligenco(AI – artificial intelligence) si Google z Androidom P prizadeva vključiti v veliko vsakdanjih opravil. Z uporabo AI bo skušal sistem namreč predvidevati kaj bo naslednja stvar, ki jo bomo storili, npr. kaj bomo odgovorili na prijateljevo povabilo na pijačo. Eden izmed primerov uporabe AI v Androidu P je nov sistem upravljanja s porabo baterije. AI bo poskušala predvidevati, katere aplikacije bo uporabnik zagotovo uporabljal in katerih ne, ter na podlagi tega optimizirala delovanje aplikacij v ozadju. Poleg tega bo AI uporabljena tudi pri prilagajanju svetlosti zaslona glede na uporabnikove navade in okolje v katerem se nahaja.

V povezavi z AI pa je Google razvil tudi nove t.i. »deep linke« do aplikacij, imenovane »Actions« in »Slices«. Ta »deep linka« omogočata uporabo aplikacij znotraj drugih delov operacijskega sistema. Uporabnost te povezljivosti lahko vidimo na primeru iskanja v odprtem predalu z aplikacijami – če bi v iskanje vpisali Lyft, ki je aplikacija podobna Uberju, bi se, če so razvijalci aplikacije uporabili »slice«, pokazali podatki iz aplikacije same o najbližji in najhitrejši možnosti prevoza npr. do doma ali do službe, po kliku na ponujene podatke pa bi si lahko podrobnosti ogledali v aplikaciji sami.

Vir: https://www.theverge.com/2018/5/8/17327302/android-p-update-new-features-changes-video-google-io-2018

A.K.

Komentarji