Ljudje se vedno bolj zavedamo pomembnosti gojenja lastne hrane, saj hrana v naših življenjih predstavlja zelo pomembno vlogo. Da je hrana, ki jo gojimo čim bolj kakovostna, se moramo zavedati pomembnosti kakšno zemljo in gnojila uporabljamo. Zato smo za vas pripravili kratka navodila, kako lahko izdelate svoj kompostnik iz katerega boste lahko kasneje pridobivali hranljivo zemljo.

Izbira prostora

Za začetek izberite prostor, kjer boste kompostnik postavili. Predlagamo vam, da izberete prostor, ki je pol dneva v senci, pol pa na soncu. Kompostnika ne postavljajte na območjih, kjer se po dežju še dolgo zadržuje voda. Če je kompostnik na vlažnem mestu, je to koristno, če je preveč mokro, pa to upočasnjuje razkroj.

Velikost kompostnika

Velikost kompostnika je izključno odvisna od vaših želj in potreb. Večjega kot boste naredili, več organskih odpadkov boste lahko vanj dali in nakoncu boste imeli več komposta.

Material

Za izdelavo kompostnika ne potrebujete posebnega lesa, če imate doma kakšne kose, jih lahko porabite. Uporabite lahko tudi les iz lesenih palet. Svetujemo vam uporabo lesenih desk debeline med 1,5cm in 2,5 cm. Široke naj bodo približno 20cm, dolge pa po želji. Potrebujete 16 takšnih desk in še 4 palice debeline 3cm in širine 3cm, višino pa predlagamo 1m- takšna bo na koncu višina vašega kompostnika. Poleg lesa potrebujete še meter, svinčnik, mrežo za perutnino, žeblje ali vijake, kladivo, električni vrtalnik. Če lesa še nimate narezanega na željene kose, boste potrebovali tudi žago.

Lotite se dela

Ko boste imeli pripravljeno orodje in material, se lahko lotite dela. Najprej vzamite 2 palici velikosti 3x3x100cm in pod njiju enakomerno razporedite 4 deske enake dolžine (to ponovite dvakrat). Ko boste imeli enakomerno razporejene, jih pritrdite z žeblji ali vijaki. Na ta način morate dobiti 2 stranici vašega kompostnika. Za lažjo predstavo vam prilagamo sliko:

Ko boste imeli obe stranici, boste na notranje palice začeli pritrjevati ostale deske. Nato pa boste vse to združili, da dobite celoto, ki je podobna leseni kletki.

 

Na notranjo stran kompostnika boste z žeblji ali klamfami pritrdili mrežo za perutnino, da se bodo odpadki lahko zračili, hkrati pa ne bodo mogli uhajati iz kompostnika. Nakoncu bi vaš izdelek moral zgledati nekako takole:

Kompostnik nato postavite na željeno mesto in lahko začnete z uporabo.

Uporaba

Vanj lahko mečete biološke odpadke, to so odpadki, ki se v naravi razgradijo. Vanj lahko mečete tudi suho listje, nevoskan papir, žagovino, karton, pokošeno travo, ostanke sadja in zelenjave, zdrobljene jajčne lupine, porabljene filter vrečke čaja in podobno.

V kompostnik pa ne mečite kosti, mesa, mlečnih produktov, živalskih iztrebkov in stvari, ki vsebujejo kakršnekoli pesticide. Kompostnik lahko v primeru sušnega vremena občasno zalivate.

Predlagamo vam da prenehate z odlaganjem odpadkov vanj vsaj 4 mesece preden želite uporabiti nastalo zemljo, da se bodo lahko razgradile tudi zgornje plasti. Za hitrejšo razgradnjo ga lahko takrat pokrijete s temno folijo.

 

Vir: Sawshub

 

Komentarji