Nekateri znanstveniki domnevajo, da je jokanje lahko osvabajajoče, ker lahko veliki vdihi povečajo aktivnost živčnega sistema.

Ne moremo z gotovostjo podpreti ideje, da jok pospešuje delovanje našega telesa ali, da se ob tem počutimo bolje. Morda lahko pride do večje koristi, če poslušate, kaj vam govori telo.

Ni vsak jok dober in po njem se lahko počutimo slabše. Če se zlomite na sestanku v službi, lahko pride do občutka zadrege. Kar zagotovo vemo je, da ko jočete, vaše telo sodeluje v enem najosnovnejših človeških odzivov na stres. Nekaj, kar ste počeli prvih nekaj sekund po rojstvu.

Za Philipa Gablea, profesorja na Univerzi v Delawareju, ki se je osredotočil na to, kako čustva vplivajo na naše misli, jok ni tako drugačen od katerega koli drugega izražanja čustev. “V možganih ni centra za žalost. Torej, ko imate čustveno izkušnjo, to v veliki meri aktivira veliko področij v možganih.”

Zdi se, da so ženske boljše v tej vrsti izražanja. Raziskovalci niso prepričani, zakaj. To je mogoče razložiti s hormoni, saj lahko testosteron zavira jok. Če ne upoštevamo spola, je to, kdo joka in kdaj, lahko odvisno od kulture, v kateri ste. Vendar razlika ni v trpljenju, ampak v svobodi izražanja. V kulturah, kjer je jok manj pogost, se zdi, da je jok povezan s stisko. V državah, kot je naprimer ZDA, kjer je pogostejši, se zdi, da je jok pokazatelj osebnosti in izraznosti. Na primer solze, ki jih je Barack Obama potočil ob govora o nadzoru orožja leta 2016, so bile splošno obravnavane kot znaki čustvene globine, ne pa nemoči.

Vir: Men’s Health

Komentarji