Dopolnilno zdravstveno zavarovanje nam omogoča, da ne pride do dodatnih stroškov pri nenadnih poškodbah, boleznih ali nepričakovanih obiskih pri zdravniku. Dopolnilno zavarovanje je eno izmed ključnih stvari, ki jih je potrebno urediti, ko dopolnimo 26 let oziroma, ko se prvič zaposlimo ali ste brezposelna oseba.

Vsi potrebujemo zdravnika, specialista, alergologa ali zobozdravnika, ko je to nujno potrebno.  

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje vam omogoča, da obiščete strokovnjaka, ko ga potrebujete, brez dodatnih stroškov. Vse kar morate storiti je, da pri zdravniku pokažete vašo zdravstveno kartico, ki mora biti aktivna.

Da je aktivna, pomeni, da morate imeti sklenjeno zavarovanje pri enem izmed slovenskih ponudnikov:

 • Triglav zavarovalnica med drugimi storitvami ponuja tudi dopolnilno zavarovanje. Gre za zavarovalnico, ki jo dobro poznamo po avtomobilskih in stanovanjskih zavarovanjih. 
 • Zavarovalnica Vzajemna se v večini osredotoča na dopolnilno zavarovanje, saj je to njeno primarno zavarovanje na katerem deluje.
 • Tudi Generali ponuja dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Generali zavarovalnica ima že dolgoletno tradicijo in je na slovenskem trgu prisotna že 25 let. Gre za eno večjih tujih zavarovalnic v Sloveniji. 

Prednosti dopolnilnega zavarovanja

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je prostovoljno zavarovanje, ki se izvaja kot gospodarska dejavnost zavarovalništva na našem trgu. Je podporni steber obveznega zdravstvenega zavarovanja in skupaj z njim sestavlja sistem varnosti. 

Posamezna zavarovalnica ne more samostojno določati obsega zavarovalnega kritja (kaj je zajeto v kritje in kaj ni), saj obseg kritja določa ZZVZZ (Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju). 

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ima veliko prednosti:

 • ščiti nas pred visokimi stroški zdravstvenih storitev,
 • v primeru nesreče je krito zdravljenje in prevoz do bolnišnice,
 • v primeru bolezni je krito zdravljenje v bolnišnici,
 • v primeru zloma ali poškodbe je krito zdravljenje in rehabilitacija, če do nje pride,
 • zavarovani so otroci do dopolnjenega 26 leta, če študirajo, oziroma do konec študijskega leta
 • pokriva stroške zdravil, ki so predpisana na recept,
 • pokriva razne ortopedske, ortodontske, slušne, očesne in druge tehnične pripomočke.

Kako skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Oseba, ki sklene zdravstveno zavarovanje je zavarovalec. V večini je zavarovalec in zavarovanec ista oseba. 

Zavarovanec je oseba, čigar interes je zavarovanje. Zavarovanec osebno ali preko spleta sklene dopolnilno zavarovanje pri eni izmed zavarovalnic, ki med svojimi storitvami ponuja dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

pastedGraphic.png

Zakaj skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Prednosti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja smo že spoznali, poglejmo pa si še na primeru, kaj se lahko zgodi, če nimamo ustreznega zavarovanja. 

Recimo, da smo se odpravili na smučanje na slovensko smučišče. Tam se nam zgodi nesreča in zlomimo si nogo. Posledica nesreče zahteva prevoz do bolnišnice, zdravljenje in rehabilitacijo. Če bi morali to plačati iz svojega žepa, bi nas vse skupaj stalo med 4.000 in 5.000 €.

Če imate sklenjeno dopolnilno zavarovanje bodo vsi nastali stroški pokriti. Tako vas nepredvideni stroški ne bodo ohromili ali celo ogrožali.  Varno boste pripeljani v bolnišnico in ne bo vas skrbelo kako boste poravnali vse nastale stroške.

Brez skrbi se boste lahko prepustili zdravstveni oskrbi, ker bo že nesreča dovolj za druge skrbi. 

Na tem primeru lahko kaj hitro vidimo, da je dopolnilno zavarovanje vsekakor priporočljivo skleniti. Lahko se odločite za Triglav dopolnilno zavarovanje, kjer mesečna premija stane 35,55 €. 

Vzajemna dopolnilno zavarovanje vas bo mesečno stala 34,60 €. Generali dopolnilno zdravstveno zavarovanje vas bo stalo le deset centov manj in sicer 34,50 €.

pastedGraphic_1.png

V osnovi lahko vidite, da so si premije med različnimi zavarovalnicami skoraj enake, med njimi se razlikujejo predvsem ugodnosti za sklenitev zavarovanja. 

Kdo lahko sklene dopolnilno zavarovanje?

Če še nimate sklenjenega zavarovanja je dobro vedeti, kdo ga lahko sklene in kdaj ga je priporočljivo skleniti.

Zavarovanje moramo skleniti, ko:

 • se prvič zaposlimo,
 • odpremo svoj s.p. ali postanemo družbenik v d.o.o. ali d.n.o.,
 • izgubimo status študenta ali dijaka,
 • postanemo državljan Republike Slovenije, 
 • ali ko iz drugih razlogov nimamo urejenega zdravstvenega zavarovanja. 

V kolikor želimo zamenjati zavarovalnico lahko to storimo povsem preprosto in brez dodatnih stroškov. Zavarovalnico lahko zamenjamo po poteku enega leta s trimesečnim odpovednim rokom.

Komentarji