Facebook ima v načrtu do leta 2020 predstaviti svojo, popolnoma novo kriptovaluto, ki bo omogočala uporabnikom digitalno plačevanje v nekaj državah.

Valuta imenovana »Global Coin« bi omogočila uporabnikom Facebook-a, menjanje dolarjev ali drugih mednarodnih valut za »digitalne cekine«. S kriptovaluto bi potem uporabniki lahko nakupovali preko spleta, sploh pa preko facebookovega spletnega trga.

Mark Zuckerberg, ustanovitelj Facebooka, se je prejšnji mesec že sestal z direktorjem Angleške Banke in se dogovarjal o planih za njegovo kripto valuto.

Uporabniki Facebook-a si bodo lahko med seboj pošiljali kriptovaluto, z njo trgovali in Facebook bo tudi nagradil tiste uporabnike, ki uporabljajo spletno platformo z oglasi z določeno vsoto kriptovalute.

Trenutni cilj Facebooka z njihovo kriptovaluto ni neposredni zaslužek, vendar ohraniti uporabnike aktivne čim dlje na njihovi spletni platformi. Namreč Facebook-ova kriptovaluta naj ne bi zaračunavala toliko provizije kot kreditne kartice. Tako kot pravijo, čas je denar.

Zuckerberg cilja tudi na to, da bo lahko kripto valuta uporabna tudi na drugih platformah, kot so Instagram in WhatsApp. Seveda se bo valuta največ uporabljala na Facebook-ovem trgu (»Facebook Marketplace«). To je vsekakor logično, kajti Facebook je Zuckerbergova primarna platforma.

Izgleda, da želi Facebook pridobiti nazaj uporabnike ali pa vsaj ne izgubiti obstoječih uporabnikov, glede na škandal v preteklosti. Vprašanje je ali bodo uporabniki nad to novo storitvijo Facebook-a zadovoljni in ali jo bodo sploh sprejeli. Glede na nezadovoljstvo ljudstva s preteklimi aferami in skrivnem delovanjem Facebook-a (prodajanje osebnih podatkov tretjim partijam), bo precej težko pridobiti naklonjenost ljudi tej novi inovaciji.

Drugo vprašanje je tudi: kaj če drugo podjetje, kot je Amazon izda svojo kripto valuto? Bo nastala kripto vojna? Kaj mislite vi?

V. R.

Vir: https://www.theguardian.com/technology/2019/may/24/facebook-plans-to-launch-globalcoin-cryptocurrency-in-2020

Komentarji