Lani je potekala sedemdeseta sezona formule 1 pod okriljem FIE. Med dirkači je sezono že tretjič zapored osvojil Lewis Hamilton, med konstruktorji pa je Mercedes po seštevku točk ponovno premagal Ferrari. Slednji je pred nekaj dnevi predstavil nov dirkalnik za sezono 2020. Avtomobilski proizvajalec iz Maranella je novi dirkalnik z imenom “SF1000” predstavil kar v gledališču.  Pri Ferrariju upajo, da bo nov dirkalnik pripomogel k osvojitvi naslov, ki se jim izmika že od leta 2007. Takrat ga je za rdeče moštvo osvojil Kimi Räikkönen.

Prvi Ferrarijev dirkač Sebastian Vettel, kateremu letos poteče pogodba, in drugi dirkač Charles Leclerc sta nad novim dirkalnikom navdušena. S pomočjo obeh dirkačev in razvojem dirkalnika SF1000 želi Ferrari prekiniti niz Lewisa Hamiltona in Mercedesa. Dirkalnik ima v imenu število 1000, saj bo v letošnji sezoni odpeljal tisočo dirko v imenu podjetja iz Maranella, na kar bi bil Enzo Ferrari zagotovo ponosen. Najbolj so opazne spremembe na zadnjem delu dirkalnika. Ta je zdaj podoben Mercedesovim in Red Bullovim dirkalnikom.

Nad predstavitvijo dirkalnika je navdušen tudi vodja ekipe Mattia Binotto. Spomniti je hotel na besede, katere je izgovoril Enzo Ferrari: “če otroku rečeš, naj nariše avto, bo gotovo rdeč.” Pot do novega dirkalnika je bila zelo zahtevna. Od ideje, oblikovanja, načrtovanja, razvoja, testiranj v vetrovniku in laboratoriju do dejanskega dirkalnika SF1000. Ferrari je del formule 1 od samega začetka. Izpustili niso niti ene sezone in veljajo za najuspešnejšo ekipo vseh časov. Z novim dirkalnikom želijo le še potrditi dejstvo, da so ključni del formule 1 in želijo, da bo tako tudi v prihodnje.

Zagotovo je novi dirkalnik precej podoben lanskemu, vendar pri Ferrariju trdijo, da so uporabili precej ekstremnih konceptov. Ogled dirkalnika v živo bo prvič možen na testiranju v Barceloni 19. februarja. Haas je bila prva ekipa, ki je predstavila svoj dirkalnik, sledil ji je Ferrari; moštva Renault, Red Bull, Mercedes, Alpha Tauri (nekdanji Toro Ross), Williams in Aston Martin (nekdanji Racing Point) pa bodo svoje dirkalnike še predstavila. Prva dirka bo na sporedu 15. marca v Avstraliji.

Povzeto po: 24ur

J. R.

Komentarji