Po tem, ko obveščevalne službe ujamejo kriminalce, želijo preveriti, kaj se nahaja na njihovih mobilnih napravah. Ena izmed bolj znanih obveščevalnih služb je ameriški FBI. Izkaže se, da zaradi zaščit proizvajalcev ne morejo dobiti podatkov z vseh zaklenjenih telefonov kriminalcev. Obveščevalci zaradi tega želijo, da bi se sprejel zakon, po katerim bi morali proizvajalci sami omogočiti dostop do mobilne naprave preko stranskih vrat (angl. “backdoor”).

Dokler tak zakon ne bo sprejet, se bodo morali obrniti na pomoč zunanjih izvajalcev. Ta trenutek so največji strokovnjaki za odklepanje telefonov v izraelskem podjetju Cellebrite. Poleg njih FBI sodeluje še s podjetjem Grayshift, pri katerem so zelo dobro usposobljeni za vdiranje v mobilne naprave Apple in MSAB, ki se je uveljavil tudi v Evropi. Cellebrite je razvil programsko opremo, s katero odklenejo mobilne telefone, ki so z računalnikom povezani preko USB vmesnika. Podjetje zagotavlja, da odklenejo katerokoli iPhone. Njihovo programsko opremo z imenom UFED 4PC (Universal Forensic Extraction Device) je testiral ameriški nacionalni inštitut za standarde in tehnologijo (NIST). Preverili so, koliko in kakšne podatke lahko s tem programskim orodjem pridobijo.

Pri “nasilnem” vstopu v mobilni telefon pridobimo neorganizirane podatke, iz katerih je treba razbrati informacije. Urejanje podatkov je odvisno od operacijskega sistema in modela. Z iPhona X se lahko pridobi sporočila, sezname klicev, imenik, GPS-podatke … Z njega se lahko prebere podatke o nekaterih aplikacijah. E-poštnih sporočil ni potrebno pridobivati, saj jih organ pregona dobi pri ponudniku e-pošte.

Cellebrite je pri odklepanu iPhonov uspešnejši, saj so mobilni telefoni Android bolje zaščiteni. Z mobilnih telefonov Google Pixel in Samsung Galaxy niso mogli pridobiti podatkov o družbenih omrežjih, GPS-podatke in zgodovine brskanja. Z nekaterih telefonov jim ni uspelo razbrati niti seznama klicev in sporočil. Največ preglavic jim je povzročal Huawei P20 Pro. Vanj sploh nismo mogli vdreti oziroma niso pridobili nobenih podatkov.

Povzeto po: Slo-Tech

J. R.

Komentarji