Tesla naj bi se povezal s Fiatom in mu pomagal premagati nekatere težave v zvezi z EU ureditvijo emisij. Fiat naj bi svoja vozila združil s Teslo, da bo ustrezal novim pravilom o emisijah ogljikovega dioksida.

Govori se, da naj bi Fiat Tesli za to plačal več sto milijonov dolarjev. Zaradi novih pravil Fiat v letih 2020 in 2021 čakajo potencialne globe v višini 2 milijard evrov v primeru, da ne zadostijo novim emisijskim standardom. Da bi se podjetje s sedežem v Torinu izognilo denarnim kaznim, potrebujejo nove ukrepe. Eden izmed njih je morda objava izjave, da s Teslo sodelujejo pri pristopu, kateri bo zagotovil najnižje stroške. Doseganju emisijskih standardov Fiat ni posvečal dovolj pozornosti, morda se bo to spremenilo s sodelovanjem s Teslo.

V skladu z EU predpisi se lahko proizvajalci avtomobilov združijo v skupine, da bi dosegli vnaprej določene cilje. Fiat bo morda pripravljen plačati več kot 500 milijonov evrov kot del posla. Višino zneska pri Fiatu niso potrdili, vendar so dejali, da bo posel okolijsko naravnan. Pri FCA (Fiat Chrylser Automobiles) so dejali, da je skupina zavezana k zmanjšanju emisij vseh njenih produktov. Trg naj bi jim zagotavljal fleksibilnost pri dostavi izdelkov, katere so kupci pripravljeni kupiti, to bi bilo mogoče z nizkimi stroški upravljanja.

Številni potrošniki so po Volkswagen-ovem škandalu z goljufanjem pri emisijah dizelskih motorjev izgubili interes za dizle in so bolj naklonjeni vozilom, katere poganja bencin. Spletna stran Evropske komisije kaže, da je Fiat 25. februarja začel sodelovanje s Teslo. Tovrstna sodelovanja so v današnjem avtomobilskem svetu skoraj nujna. Korporacije se združujejo zaradi določenih predpisov, tako sta to storila tudi Toyota in Mazda. EU ima namreč do leta 2021 cilj povprečne emisije vozila zmanjšati na 95 gramov CO2 na kilometer To je velik padec s trenutnih 130 gramov na kilometer.

Tesla v ZDA že 3 leta prodaja t. i. emisijske kredite, s katerimi je podjetje pridobilo prek milijardo dolarjev. Teslino letno poročilo kaže, da bi podjetje brez teh prihodkov imelo finančne težave. Predpisi v ZDA proizvajalcem vozil brez emisij omogočajo, da zaslužijo kredite in presežke prodajajo drugim proizvajalcem. Številna avtomobilska podjetja so se ravno zaradi tega združila pri razvoju električnih vozil. Začetna investicija je na začetku razvoja električnih vozil precej visoka.

Podoben dogovor sta sklenila tudi Ford in Volkswagen. Sporazum med podjetjema govori o skupnem ustvarjanju avtonomnih in električnih vozil. Z dogovorom bo Volkswagen izkoristil Fordovo zavezo o 4 milijarde dolarjev veliki investiciji v avtonomno vožnjo, medtem ko bo Ford imel koristi od naprednega znanja o električnih avtomobilih podjetja Volkswagen.

J. R.

Vir: https://interestingengineering.com/fiat-will-pay-tesla-to-help-overcome-tough-eu-emissions-regulations

Komentarji