Novo največje letalo na svetu z imenom Stratolaunch, ki ima kar dva trupa, je v soboto uspešno opravilo svoj prvi polet. V dveh urah in pol je uspešno preletelo severnoameriško puščavo Mojave.

Dobrih trideset let je naziv največjega letala pripadalo Antonovu An-225, ki je bil zasnovan v takratni Sovjetski zvezi in je svoj prvi polet opravil leta 1988. Razpon kril transportnega letala znaša 88 metrov, AN-225 pa je postavil rekord za najtežji tovor in sicer 253.820 kilogramov. Z 13. aprilom je največje letalo postal Stratolaunch. Njegov proizvajalec pravi, da bo letalo služilo kot mobilna ploščad, s katere bodo lahko plovila pošiljali naprej v vesolje. Letalo ima dva trupa, na sredino se lahko namesti tovor, ki tehta do 225.000 kilogramov. To ni tipično letalo, saj je njegov namen postati alternativa za izstreljevanje satelitov v vesolje. Te so zaenkrat izstreljevali z raketami Falcon 9 proizvajalca Space X in podobnimi.

Ob sedmi uri zjutraj po lokalnem času je letalo vzletelo iz letalske baze v puščavi Mojave. Doseglo je maksimalno hitrost 305 kilometrov na uro, poletelo pa je do višine približno 5000 metrov. To je bil prvi testni polet, njegov namen pa je bil preveriti delovanje in upravljanje letala ter navsezadnje tudi pristanek. Generalni direktor Stratolaunch-a Jean Floyd je dejal: »Prvi polet je bil fantastičen. S tem smo še korak bližje alternativnemu sistemu za prevoz v ozračje. Na Stratolaunch ekipo in vso osebje, ki je sodelovalo pri testnem poletu, smo izjemno ponosni.« Na prvem poletu so s pomočjo različnih manevrov med letom kalibrirali sisteme za nadzor hitrosti in različnih drugih pomembnih parametrov.

Stratolaunch ima izmed vseh letal na Zemlji največji razpon kril. Ta znaša 117 metrov, kar je več od dolžine nogometnega igrišča. Letalo ima dva trupa, vsak izmed njiju ima svojo pilotsko kabino, kljub temu da je za polet potrebna le ena. Največje letalo poganja 6 Pratt & Whitney motorjev, katere lahko običajno najdemo na Boeingu 747. Za pristajanje poskrbi podvozje z 28 kolesi. Tovor, ki bo poletel v orbito, bo nameščen na sredinsko krilo letala, nato bo Stratolaunch letel na višino 10.500 metrov. Na tej nadmorski višini bo raketa spuščena, ta se bo zagnala in pot v orbito nadaljevala z lastnim pogonom.

Fotograf Jack Beyer, ki slika tudi za vesoljsko agencijo NASA je dejal, da letalo preprosto ne more leteti, saj je tako veliko. Ob tem je dodal, da so ljudje zainteresirani za prvi let Stratolaunch-a, saj želijo videti, kaj sledi v prihodnosti.

J. R.

Vir: https://interestingengineering.com/stratolaunch-worlds-largest-plane-flies-for-the-first-time

Foto: Facebook

Komentarji