Raziskava, ki jo je opravila NASA je bila objavljena v reviji Science Journal. V eksperimentu, ki so ga opravili, sta sodelovala astronavta dvojčka Scott in Mark Kelly. Prišli so do zaključka, da eno leto življenja v vesolju ni škodljivo za zdravje.

Petdesetletni Scott je v letu 2015 za eno leto odšel na Mednarodno vesoljsko postajo, medtem ko je njegov identični brat dvojček ostal varen na planetu Zemlja. Preden sta bila za eno leto ločena drug od drugega, sta bila oba natančno pregledana. Pregledana sta bila tudi po tem, ko se je Scott vrnil iz vesolja. S pregledi so želeli ugotoviti, kakšen vpliv ima vesolje na človeško telo.

Začetni rezultati raziskave so bili objavljeni v letih 2017 in 2018. Poročanje je občasno pripeljalo do resnične zmede glede učinkov vesolja na ljudi. Z zadnjimi objavljenimi ugotovitvami pa lahko NASA in druge vesoljske agencije jasno vidijo, kaj se zgodi s človeškim telesom po dolgem časovnem obdobju izven Zemljine atmosfere. Raziskave bodo pripomogle k varnosti astronavtov in drugih raziskovalcev na prihodnjih misijah. Ta raziskava na splošno potrjuje, da je bil Scott Kelly v vesolju v primerjavi s svojim bratom na Zemlji primerljivo srečen in zdrav.

V raziskavi je bilo navedeno tudi to, da so se manjše spremembe na Scottu vrnile v normalno stanje v roku šestih mesecev. Michael Snyder, eden od glavnih raziskovalcev je dejal, da se s spremembami ni treba obremenjevati, saj se bodo po povratku na Zemljo v veliki meri vrnile v predhodno stanje. Predhodno objavljeni rezultati so bili napačni. Novinarji so napačno poročali, da se je spremenilo 7 odstotkov Scottove DNK. Če bi bilo to res, bi astronavt postal popolnoma nova vrsta. Pravzaprav se je zgodilo, da se je približno 7 odstotkov njegove DNK v času njegovega bivanja v vesolju spremenilo. V bistvu so se geni, ki so v genomu celice dajali navodila, rahlo spremenili. Te spremembe so bile prisotne še šest mesecev po njegovi vrnitvi.

Pomembno je omeniti, da je prišlo do spremembe tudi v Markovem DNK-ju. Do tega je prišlo, ker ima okolje zmožnost oblikovanja našega izražanja genov in vpliva na življenjske izbire kot sta pitje in kajenje, česar Scott ni mogel uživati. Večina teh sprememb je majhna in nima nobenega resnega vpliva na zdravje obeh dvojčkov. Pomembno je, da znanstveniki razumejo, kako telo reagira na dolga časovna obdobja v vesolju. Eden od primerov reakcij telesa v vesolju so Scottove oči. Po nekaj mesecih na Mednarodni vesoljski postaji so njegove oči razvile debelejši mrežnični živec. Isti fenomen je bil prej opažen pri drugih astronavtih, vendar ne pri vseh. Zgoščevanje je verjetno povezano z mikrogravitacijo, vendar znanstveniki menijo, da je to del genetske uganke.

J. R.

Vir: https://interestingengineering.com/nasas-twin-study-finds-a-year-in-space-is-ok-for-your-health?fbclid=IwAR1RVg7ttibeKRHRzqyOuqQ-FKLvesQ_XqNJIXCTllNbNumA2oApHRidqD0

Komentarji