Zaradi zmanjšane proizvodnje v prvem četrtletju in slabih dobavnih rokov je vrednost Teslinih delnic padla.

Tesla je predstavila številke za prvo četrtletje leta 2019. V primerjavi z letom 2018 so zabeležili velik padec, vendar upajo, da v prihajajočem letu boljše. Uradni podatki potrjujejo proizvodnjo 77.100 in dobavo 63.000 električnih avtomobilov. Glede na lansko leto, ko je bilo proizvedenih 86.555 in dobavljenih 90.700 vozil, so je količina vozil precej zmanjšala. Natančnih vzrokov za padec prodaje pri Tesli niso izdali, vendar so dejali, da se je dobava vozil zmanjšala zaradi resnih izzivov pri uvajanju modela 3 na kitajski in evropski trg.

Izzivi pri dostavi so povzročili, da je veliko število avtomobilov obstalo v tranzitu med tovarno in garažami kupcev. Ocenjuje se, da je takšnih vozil približno 10.600. Njihova dobava se pričakuje v drugem četrtletju. To težavo želi Tesla odpraviti s širitvijo proizvodnje na Kitajsko. Trenutno se namreč vozila proizvajajo samo v ZDA. Izmed modelov je največ proizvedenih vozil model 3s (50.900), modelov S in pa le 12.100. Proizvodnja najcenejšega modela 3 se je povečala in zdaj znaša 5000 vozil na teden. Za primerjavo Volkswagen tedensko izdela več kot 15.000 primerkov enega izmed bolj znanih modelov Golf.

Kljub manjšim prodajnim številkam Tesla v ZDA še vedno uživa močno podporo. Pri podjetju Elona Muska so dejali, da je bil model 3 v Severni Ameriki ponovno najbolj prodajana premium limuzina srednjega razreda. V primerjavi z drugo uvrščenim so dosegli 60 % večjo prodajo. V primerjavi s konkurenco, ki vozila povprečno dobavlja v 2-3 mesecih, se Tesla lahko pohvali z dobavnim rokom, ki znaša približno 2 tedna. Zaradi zmanjšanja zvezne davčne olajšave se je povpraševanje po modelu 3 zmanjšalo. Vseeno pa bo blagovna znamka Tesla ostala močna, saj kupci že čakajo na proizvodnjo novega modela Y, o katerem smo že pisali. Zelo pričakovani športni terenec (SUV) je osnovan na spremenjenem ogrodju modela 3 in bo na voljo v 4 različicah, ki bodo v prodaji od jeseni 2020 naprej.

Popolnoma električna vozila bodo imela vse funkcije, ki smo jih v Teslinih vozilih srečali do sedaj. Zelo hitro pospeševanje – od 0 do 100 km/h v manj kot 4 sekundah, visoka končna hitrost, hitre polnilnice … Kljub temu da v prvem četrtletju niso dosegli najboljših številk, se Teslina prihodnost ne zdi dvomljiva. Generalni direktor Elon Musk je katastrofalno leto 2018 pustil za sabo in v nadaljevanju pričakuje uspešne rezultate.

J. R.

Vir: https://interestingengineering.com/tesla-shares-fall-as-q1-production-and-delivery-numbers-fail-to-impress

Komentarji