Tesla je napovedala, da bo leta 2020 izšel njen popolnoma nov športni terenec (SUV) imenovan model Y. Najnovejši električni avtomobil se bo v zbirki podjetja pridružil modelu 3, modelu S, modelu X in prvotnemu Roadsterju.

Manj opremljena, standardna različica modela Y bo lahko z enim polnjenjem prepotovala 370 km, cena osnovnega modela pa se bo začela pri 39.000 $ (35.000 €). Na voljo je tudi »performance« verzija vozila, ki do 100 km/h pospeši v 3,5 sekunde. Cena tega modela bo 60.000 $ (53.000 €). Različica dolgega dosega bo z enim polnjenjem prepotovala 480 km. Njena cena bo znašala 47.000 $ (41.500 €).

Izvršni direktor Elon Musk je na tiskovni konferenci dejal, da bo različica z dolgim dosegom izšla naslednje leto, standardna in »performance« različica pa naj bili na voljo v letu 2021. Model Y bo imel podobne karakteristike kot model 3, vendar bo za približno 10 % večji. V njem bo prostora za 7 ljudi, na voljo bo panoramska steklena streha in vstop v vozilo brez ključa. Najvišja hitrost vseh različic bo 250 km/h.

Tesla pogon na vsa kolesa ima dva izredno odzivna, neodvisna elektromotorja, ki digitalno nadzorujeta navor na sprednjih in zadnjih kolesih, s tem pa se dosežeta boljše upravljanje in stabilnost. S hišno vtičnico bo baterijo možno popolnoma napolniti čez noč. Če ste na poti, je najlažje uporabljati Tesline Supercharger polnilne postaje, katerih je na svetu že 12.000, vsak teden pa zgradijo dodatnih 6 polnilnih postaj.

Model Y naj bi bil umeščen med model 3 in dražjim modelom X, katerega cena se prične pri 71.000 €. Napoved je prišla po tem, ko je bilo objavljeno, da je podjetje Tesla predstavilo cenejšo različico modela 3. Ta bo na voljo že za 31.000 €. Ta mesec je podjetje Elona Muska napovedalo tudi to, da bo vso prodajo preneslo na splet, to pa bo privedlo do zaprtja številnih prodajnih salonov podjetja.

Vsa nova Tesla vozila so standardno opremljena s sistemi zasilnega zaviranja, opozorila pred trkom, nadzorom mrtvih kotov in mnogo več. Model Y bo imel možnost popolnoma samodejne vožnje, ki bo omogočala avtomatsko vožnjo po mestnih ulicah in avtocestah. Da bo to mogoče, mora podjetje pridobiti odobritev pristojnih organov. Dodana bo tudi možnost, s katero vas bo avtomobil poiskal na parkirišču. Kako dolgo bo potrebno čakati na enega izmed teh avtomobilov, še ne vemo, predvidevamo pa lahko, da bo čakalna lista precej dolga.

 

J. R.

Vir: https://www.unilad.co.uk/technology/tesla-has-officially-announced-its-brand-new-model-y/

Foto: Facebook

Komentarji